Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

Két, koronavírussal fertőzött fiatal fekszik válságos állapotban az Országos Korányi Pulmonógiai Intézetben: műtüdőn keresztül lélegeztetik őket

2020. jún 30. 17:39
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Koronavírusos beteget ápolnak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben / Fotó: MTI - Balogh Zoltán

Koronavírusos beteget ápolnak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben / Fotó: MTI - Balogh Zoltán

Műtüdővel lélegeztetik azt a két, koronavírussal fertőzött fiatalt, akik válságos állapotban fekszenek az Országos Korányi Pulmonógiai Intézetben.

A fiatalok állapotáról dr. Elek Jenő főorvos, az Országos Onkológiai Intézet intenzív osztályának vezetője beszélt a Spirit FM Spirit Show műsorában. A főorvos szerint hiába kezd minden visszaállni a régi kerékvágásba, továbbra sem beszélhetünk nyugalmi állapotról.

(A legfrissebb hírek itt)

,,Most is fekszik nálunk két olyan beteg az Országos Korányiban, akik nem is lélegeztetőgépen vannak, hanem úgy nevezett műtüdőn, és ez a két fiatalember ebben a pillanatban is életveszélyes, válságos állapotban van” – jelentette ki dr. Elek Jenő. A felépülési esélyekről annyit tudott mondani, korábban voltak, akik hasonló állapotból felépültek, és már otthon vannak.

A főorvos rádióinterjúban beszélt arról is, hogy Magyarországon a legtöbb beteget a Korányi látta el, ennek ellenére egyik kolléga és más betegségben szenvedő betegek sem fertőződött meg. Ez annak köszönhető, hogy az úgynevezett zsiliprendszert jól funkcionált, sikeresen el tudták szeparálni egymástól a betegeket.

Ami a halottakat illeti, dr. Elek Jenő kijelentette: nagy részük biztosan nem koronavírus fertőzésben hunyt el, bár ,,ez egy picit hozzájárult ahhoz, hogy az illetőt elveszítsük. Az is lehet, hogy csak az az életmódváltás, ami a kórház volt az ő számára, elég volt ahhoz, hogy a beteg meghaljon. Teljesen egészséges 30-40 éves betegeink is voltak, akiknek óriási nagy csatát kellett vívnia az életéért” - mondta a főorvos.

A második hullámmal kapcsolatban a szakember úgy véli, Magyarország példásan felkészült ágyszám biztosítással és technika biztosításával a nagyon nagy bajra.

Kezdődik a magyar lélegeztetőgép tesztelése

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben kezdik meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett lélegeztetőgépek klinikai tesztelését. Az egyetem munkatársainak mindössze két hónap alatt sikerült elkészíteni egy olyan készüléket, a világpiacon is megállja a helyét.

A fejlesztésben dr. Elek Jenő főorvos szakértőként vett részt, és mint az a rádióinterjúban elhangzott, állítása szerint volt egy olyan szakasza a járványnak, amikor - az olasz példából kiindulva - fennállt a veszély, hogy nem lesz elég lélegeztetőgép. Ez sarkallta az egy egyetem szakembereit arra, hogy elinduljon hazánkban is a fejlesztés, majd a gyártás is. Ehhez azonban figyelembe kellett venni azt is, hogy a koronavírusos betegek egy speciális betegkört jelentenek. Sok köztük az idős és más társbetegséggel terhelt személy, akik eleve nehezen viselik a gépi lélegeztetést, ezért egy nagyon érzékeny, kiváló gépre volt szükség. A főorvos szerint a kifejlesztett gépben van egy olyan potenciál, amellyel feltételezni lehet, hogy valóban egy csúcskategóriás készülékről van szó, mert sokkal finomabban lehet programozni a különböző lélegeztetési fázisokat, mint a többi készüléken - írja az atv.hu.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

koronavírus beteg fiatal műtüdő lélegeztetőgép életveszély saját fejlesztésű Műszaki Egyetem Országos Korányi Pulmonológiai Intézet