Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

Koronavírus: elkezdődött egy új osztrák–magyar vakcinakísérlet

2021. jan 7. 22:00
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Megkezdődött egy új osztrák-magyar vakcinakísérlet/ Fotó: Pexels

Megkezdődött egy új osztrák-magyar vakcinakísérlet/ Fotó: Pexels

Jakab Ferenc virológus az ATV híradónak adott interjút, amelyben többek között beszélt a mutáns koronavírusról, valamint a védőoltások biztonságosságáról, de szóba jött egy új magyar, Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt álló közös vakcina is.

„Nem az a fontos, mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez egy nagyon-nagyon fontos kérdés” – mondta Jakab Ferenc virológus, aki szerint még csak a Pfizer-vakcina érhető el Magyarországon, de nemsokára érkezik a Moderna és a AstraZeneca védőoltása is. A szakember szerint ezek az vakcinák hatékony védelmet nyújtanak majd az új koronavírus-mutációval szemben is.

(A legfrissebb hírek itt)

„Az új adriai és dél-afrikai mutáns az életében hat-nyolc különböző mutációt gyűjtött be, mondjuk így, a spike-fehérjébe, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a mostani, most fejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ennek az új koronavírus mutációnak kivédésre is. Hogy időben így marad-e, ezt most még nem tudjuk” – nyilatkozta a virológus.

Jakab azt sem tartja lehetetlennek, hogy a későbbiekben újabb oltóanyagokra lesz szükség a mutációk miatt, ám ezek kifejlesztése gyorsan megtörténhet.

„Azt kell mondjam, ha már egyfajta védettségünk van, egy alap méretünk van, sokkal jobban és sokkal gyorsabban, könnyebben reagál a szervezet az új fertőzésre, illetve a gyógyszergyártó cégek, vakcinafejlesztő cégek oldaláról egy kicsit könnyebb a helyzet, hiszen most már megvan a prototípus, gyakorlatilag néhány héten belül új vakcinát tudnak gyártani” – mondta.

A virológus szerint egyáltalán nem kell félni az oltástól. A híresztelésekkel ellentétben ezek az új generációs vakcinák teljesen biztonságosak.

„Semmilyen komoly mellékhatása nincsen, azonban hozzá kell tenni, hogy az oltási helyen esetleg bepirosodhat, egy kicsit fájhat a helye, esetleg hőemelkedésünk lehet, ez nyilván minden vakcinában benne van” – magyarázta Jakab.

(Ez is érdekelheti: A járványok korára kell felkészülnünk - ezt mondta Jakab Ferenc)

A osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem – a debreceni egyetem mellett – szintén új oltóanyag-kísérletbe fogott, ami lassan a kísérleti fázisba érkezik. A virológus elmondta, hogy a vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisát már megkezdték, majd január vége és február eleje felé elkezdik az állatkísérleteket. Reményeik szerint hamar születnek eredmények is.

Azzal kapcsolatban, hogy ebből mikorra várható beadható oltás, Jakab nem akart találgatásokba bocsátkozni, de mint mondta, dolgoznak gőzerővel.

(ATV)

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

vakcina koronavírus kísérlet Dr. Jakab Ferenc

Játssz és nyerj!