Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

Olasz szakemberek állítják: a koronavírus már jelen volt az országban az első megbetegedés előtt is

2020. máj 20. 21:04
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A kutatók véletlenszerűen kiválasztott mintákat elemeztek / Illusztráció: Northfoto

A kutatók véletlenszerűen kiválasztott mintákat elemeztek / Illusztráció: Northfoto

A milánói Poliklinika kórház kutatói vérminták elemzése révén jöttek rá arra, hogy az újkoronavírus már az első olasz megbetegedés előtt jelen volt az országban, azaz már február 21 előtt.

A szakemberek olyan véradók véletlenszerűen kiválasztott mintáit elemezték, akik nem mutattak semmilyen tünetet az első olasz megbetegedés felbukkanása előtt.

(Minden a koronavírusról itt!)

A kutatók a kórház 800 donorának február 8. és április 24. közötti, szúrópróbaszerűen kiválasztott mintáit vizsgálták. Az intézményben évente több mint 40 ezer véradó fordul meg.

A donorok 4,6 százalékánál találtak az újkoronavírus elleni antitesteket a járvány kezdetének idejéből. A kutatók szerint 20 tünetmentes vírushordozó közül egynél alakult ki immunitás, ami „világosan mutatja, hogy a tömeges immunitás még nagyon távoli”.

Ez az arány azóta hét százalékra emelkedett április elejére, amikor Olaszországban a tetőfokán volt a járvány.

A kutatók szerint valamennyi, koronavírus-fertőzésen átesett donor esetében kimutatták a változásokat a sejtszámban és a lipid profilokban, ami a tünetmentes vírushordozók azonosításának nyitja lehet. A kutatást a Milánói Egyetem Poliklinika kórháza, a Sacco Kórház és az Európai Onklógiai Intézet kutatói közösen folytatták, de az eredményeik egyelőre csak előzetes formában jelentek meg azt megelőzően, hogy egy tudományos folyóiratnak szakmai bírálatra benyújtották.

Milánói kutatók már korábban feltételezték, hogy az olaszországi járvány jóval azelőtt kezdődhetett annál, mint amikor az első pácienst hivatalosan diagnosztizálták a lombardiai Lodi megye Codogno városában.

(MTI)

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

koronavírus kutatók minták Olaszország