Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

Nem tudják megfékezni a harmadik hullámot: Angela Merkel újra lezárná Németországot

2021. ápr 7. 16:20
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Újra lezárná Németországot Angela Merkel /Fotó: Northfoto

Újra lezárná Németországot Angela Merkel /Fotó: Northfoto

Berlin - Rövid, de szigorú, és tartományokon átívelően egységes zárlat szükséges a koronavírus harmadik fertőzéshullámának megfékezéséhez Németországban Angela Merkel kancellár szerint. Ennek egyik fő oka az intenzív kórházi ápolásra szorulók számának növekedése.

Ulrike Demmer, a szövetségi kormány helyettes szóvivője a járványügyi szabályok alakításáról folytatott politikai viták kormányfői megítéléséről elmondta, hogy a kancellár szerint a járvány állását mutató szakmai, tudományos adatok alapján helyes minden törekvés, amely a szabályok szigorítása és egy rövid, országosan egységes zárlat felé mutat.

(A legfrissebb hírek itt)

A napi új regisztrált fertőződések számának alakulása a húsvéti ünnepnapok torzító hatása miatt nem ad pontos képet, ám a betegség miatt intenzív kórházi ápolásra szorulók számának növekedése világosan mutatja, hogy gondoskodni kell a járvány lassításáról. Mint azt Demmer elmondta: a legfontosabb, hogy stabilan 100 alatt legyen az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Angela Merkel szerint országosan egységes előírásokra van szükséges, és a tartományonként széttartó szabályozás nem járul hozzá a járványhelyzet javításához.

Ugyancsak rövid - legfeljebb néhány hetes -, és országos zárlatot sürgetett szerdán Markus Söder bajor miniszterelnök, aki a tartományi kormány ülése után tartott müncheni tájékoztatóján kiemelte: megfontolandó, hogy egy szövetségi szintű törvénnyel biztosítsák a szabályozási egységet az úgynevezett vészfékrendszer alkalmazásának ügyében.

(Ez is érdekelheti: Koronavírus: a németek többsége szerint nem sikerülhet időre befejezni az oltási kampányt)

A vészfékrendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén március elején felfüggesztett korlátozásokat, és újabb szigorításokat is be kell vezetni azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan - egymás után három nap - száz fölött van a hétnapi fertőzésgyakoriság.

Ez a mutató a húsvét előtti utolsó napon, április 1-jén országos szinten 134,2 volt, és a legtöbb tartományban is meghaladta a százas határértéket, de a korlátozásokat nem mindenütt állították vissza és szigorították meg, ami politikai vitákhoz vezetett.

(Ez is érdekelheti: Felmenthetik a beoltottakat Németországban a korlátozások alól)

A következő járványügyi tanácskozást április 12-re tervezik. A széttartó szabályozás körüli viták miatt több tartományi kormányfő az esemény előrehozását javasolta.

Nem véletlenül, hiszen országszerte 4439 embert ápolnak az intenzív osztályokon koronavírus miatt. Ez csaknem húszszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 3729-hez képest. Az intenzív osztályon fekvők 56 százaléka, 2478 ember szorul gépi lélegeztetésre. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 298 halálesetet regisztráltak. Ez számottevő növekedés az egy héttel korábbi 249-hez képest. Az új halálesetekkel 77 401-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

(MTI)

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Németország lezárás Angela MErkel koronavírus