Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

Brit nagykövet: az Egyesült Királyságban élő magyarok számára nem hoz változást a kilépés

2020. jan 16. 11:45
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
2020 végéig szabadon lehet még menni Nagy Britanniába / Illusztráció: Northfoto

2020 végéig szabadon lehet még menni Nagy Britanniába / Illusztráció: Northfoto

Az Egyesült Királyságban élő magyarok számára semmi nem változik a Brexit után – mondta Iain Lindsay brit nagykövetet csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Nagy-Britannia budapesti nagykövete elmondta, január 31., vagyis az ország Európai Unióból való kilépése után is szabadon utazhatnak a magyarok az Egyesült Királyságban 2020 végéig, illetve továbbra is dolgozhatnak vagy tanulhatnak ott.

Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor az államok elveszítik szuverenitásuk egy részét, „most pedig mi visszaszerezzük ezt a szuverenitást, és szeretnénk megragadni a lehetőséget, hogy megerősítsük a kétoldalú kapcsolatainkat, többek között Magyarországgal is” – fogalmazott a nagykövet.

Január 31-e után Nagy-Britannia lesz Magyarország legnagyobb, az Európai Unión kívüli kereskedelmi partnere, ráadásul - a Kárpát-medencén kívül - az Egyesült Királyságban él a legtöbb magyar, s ez az ország a második vagy harmadik legvonzóbb célállomás a magyar diákság számára – tette hozzá. Céljuk az, hogy erősítsék a két ország közötti kapcsolatokat – hangsúlyozta.

Kitért arra is: a Brexit után Nagy-Britannia - ausztrál mintára - pontrendszert kíván bevezetni a migráció szabályozására. Ezeket a pontokat a bevándorlók a képességeik, illetve a tehetségük alapján kaphatják meg.

Változás lesz az is, hogy a szigetországnak nem kell többé az uniós bíróság, illetve az Európai Parlament döntéseihez tartania magát. További következménye a kilépésnek a globális kereskedelmi megállapodások önálló kialakítása – fűzte hozzá.

(MTI)

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Brexit kiutazási tilalom magyarok nagykövetség