Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

Matolcsy megszólalt: így „nyerheti meg” az évtizedet Magyarország

2020. jún 29. 18:10
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Budapest – Matolcsy György szerint a 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben meg kell tervezni és el kell indítani a 2030-ig szükséges reformok legalább 80 százalékát, jól kell kiaknázni Magyarország geopolitikai helyzetét, időbeli környezetét, az emberi-intézményi erőforrásokat és a nem humán tényezőket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent véleménycikkében kifejti: Magyarország 2020-ban belépett a rendszerváltoztatást követő – 1990-tól 2010-ig tartó – átmeneti időszak utáni 20 év második évtizedébe.

(A legfrissebb hírek itt)

Az elsőt, a 2010 és 2019 közötti tíz évet az ország jól használta fel nemzeti céljai elérésére, sőt a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítette – írta.

„A magyar receptet ismerjük. Jelentős átalakításokkal, tehát reformokkal, már az évtized elején megnyerni az évtized egészét” – közölte, hozzátéve: a 2010-2019 közötti évtized 50 legfontosabb reformjából legalább negyvenet az első három évben dolgoztak ki és vezettek be.

A jegybankelnök szerint a siker megismételhető a következő évtizedben, amihez a bevált receptet kell használni: „előre kell hozni 2030-ra nemzeti céljaink teljesítését, erős reformokat és fordulatokat kell végrehajtani”.

Matolcsy György több feltételt sorol fel, amelyekre a „történelmi tanulságok alapján” 2030-ra szükség lesz. Ezek: teljes demográfiai fordulat legalább évi 110 ezer újszülöttel; teljes életmódfordulat, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává; teljes intézményi fordulat az egészségügyben; új, biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszer; versenyképes oktatási rendszer, egyetemek az első 100 között; a pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszer; világszínvonalú közlekedési infrastruktúra; egészséges mezőgazdaság és biztonságos élelmiszeripar; tőke- és technológiaintenzív ipar; fejlett kreatív ipar; sokszínű és dinamikus szolgáltató szektor, továbbá versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézmények.

(Ez is érdekelheti: Magyarországon nem visszaesés lesz – Matolcsy bízik a növekedésben)

Ebből lép elő a második – az előző évtizedben egyszer már megszülető – 150 milliárd eurónyi magyar GDP legalább kétharmada, ezek nélkül aligha; ehhez kellenek okos és mély reformok már az évtized elején – írta.

A jegybankelnök cikkét azzal zárja, hogy Thomas Jefferson híres mondásának rejtett tanácsával is élni kell, amely szerint „az őszinteség a bölcsesség könyvének első fejezete”.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

matolcsy györgy gazdaság demográfia oktatás egészségügy nyugdíj