Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

Soros György először szólalt meg Orbán Viktorról az EP-választás kapcsán – Ezt mondta

2019. feb 12. 8:56 Utolsó frissítés: 2019. feb 12. 12:45
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Soros György / MTI/EPA/Clemens Bilan

Soros György / MTI/EPA/Clemens Bilan

Kritikus hangvételű kommentárt írt Európáról a régóta az Orbán-kormány célkeresztjében álló amerikai–magyar üzletember, Soros György. Témája az európai parlamenti választás volt, aminek a kapcsán súlyos kritikát fogalmazott meg az Európai Néppártról, amelynek tagja a Fidesz is. Orbán Viktort külön is megemlítette.

Soros írására a Project Syndicate oldalán a 24.hu figyelt fel. Az üzletember a kommentárjában arról ír, hogy Európa a semmi felé tart, így az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt késő lesz.

A jelenlegi helyzetet „a radikális egyensúlytalanság” korszakának nevezi, amelyben mérföldkő lesz a májusi EP-választás, és úgy véli, az Európa-ellenes erők előnyben vannak most. Ennek okaiként a több európai országban is elavult pártrendszert nevezi meg, valamint azt, hogy a renitens országok fegyelmezésére nincsenek megfelelő eszközök. A legnagyobb törésvonal ma az Európa-párti és az Európa-ellenes erők között áll fenn Soros szerint.

Németország esetében, ahol felemelkedett a szélsőséges AfD, de Nagy-Britanniáról szólva is, ahol a Brexit van terítéken, az elavult pártstruktúrában látja a legfőbb hibát Soros. A németeknél a szélsőséges AfD felemelkedése, a briteknél a Brexittel kapcsolatos problémák megoldására való képtelenség lett az elavult pártrendszer eredménye szerinte.

Soros felrótta az uniónak, hogy hibázott, amikor Olaszországra hatalmas terheket rótt a bevándorlással kapcsolatban, és emiatt ott szintén teret nyerhettek a kirekesztő eszmék. Olaszország az egyik olyan állam, ahol a menekültek először lépnek az EU területére.

Soros György szerint a legrosszabb az Európán átívelő pártszövetségek helyzete, mert azokat a szövetségeket a pártvezetők saját érdeke határozza meg.

„Az Európai Néppárt (EPP) a legrosszabb. Az EPP szinte teljesen elvtelenné vált, amint azt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és a Fidesz tagságának engedélyezése is bizonyítja. Mindezt azért, hogy megőrizzék a többségüket” – írja Soros

Soros György szerint az EU-t meg kell reformálni, fel kell ismerni a külső és a belső fenyegetések nagyságát, fel kell ébreszteni és mozgósítani az Európa-párti embereket az eredeti uniós értékek védelmében.

Más esetben Soros szerint az EU szétesik, mint a Szovjetunió, „Az egyesült Európa álma pediga 21. század rémálmává válhat”.

FRISSÍTÉS: A magyar kormány már reagált is az írásra:

A kormányszóvivő szerint Soros György legújabb írásában újra Magyarországot támadja, azért, mert a magyar emberek döntöttek arról, hogy nem akarnak bevándorlóországot csinálni a saját hazájukból.

Hollik István keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: Soros György Európa, ébredj fel! címmel megjelent véleménycikkében meghirdette a bevándorláspárti erők összefogását, "tehát Soros-listát akar mindenhol Európában, így Magyarországon is".

A kormányszóvivő szerint ebből is látszik, hogy Soros György célja változatlan: "továbbra is azt szeretné, hogy rá tudja erőltetni, rá tudja kényszeríteni Európára és magyar emberekre az akaratát, és így Európába és Magyarországra is be akarja telepíteni a bevándorlókat". Soros György számára erről fog szólni az európai parlamenti választás, számunkra pedig arról, hogy ennek a bevándorláspárti nyomásnak ne engedjünk - jelentette ki Hollik István.

(Forrás: 24.hu)

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Soros Soros György Európa európai parlamenti választás EP-választás EP választás 2019 Európai Néppárt Fidesz Orbán Viktor elavult pártok bevándorlás menekültek