Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

Kiderült: ekkor lehet egymillió forint a bruttó átlagbér Magyarországon

2022. nov 15. 7:53
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Ekkor lépheti át az egymilliót a bruttó átlagbér Magyarországon /Illusztráció: Pixabay

Ekkor lépheti át az egymilliót a bruttó átlagbér Magyarországon /Illusztráció: Pixabay

Ha az ideinél kisebb ütemben is nőnek a fizetések az elkövetkezendő néhány évben, a munkaerőhiány miatt fennmaradhat a 7-9 százalékos bérdinamika, amivel az évtized végére akár az egymillió forintot is átlépheti a bruttó átlagkereset Magyarországon. Persze, tudjuk, hogy pár éven belül ez az összeg biztosan kevesebbet ér majd, mint ma.

Idén a vártnál is jobban nőhetnek a magyarországi keresetek, köszönhetően az év eleji, közel 20 százalékos minimálbér-emelésnek, a növekvő inflációnak, valamint a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának is. Pár éve elképzelhetetlennek tűnt, hogy a félmillió forintot meghaladja a bruttó átlagkereset, ám idén ez történt.

2017 óta igencsak látványos a bérfelzárkózás az országban: azóta a legalacsonyabb növekedési ütem 8,7 százalék volt, ami idén a 15-16 százalékot is elérte. Ha jövőre és az azt követő években ekkora növekedés nem is valószínű, de egy jóval kisebb, 7-9 százalék körüli dinamika fennmaradhat. És ezzel az értékkel is már 2030 környékén átlépheti az egymillió forintos határt a bruttó átlagkereset – írja a vg.hu.

Önnek mennyi? Kijöttek a friss adatok: ennyi volt a magyarok bruttó átlagkeresete augusztusban

Önnek mennyi? Kijöttek a friss adatok: ennyi volt a magyarok bruttó átlagkeresete augusztusban

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a lapnak arról beszélt, hogy évek óta egy nagyon intenzív bérfelzárkózás figyelhető meg a teljes kelet-közép-európai térségben, 2017-ben a munkaerőhiány és a külföldi munkavállalás egyszerre indította el a bérdinamikát Észtországtól Romániáig.

Az elemző meglátása szerint ez amiatt is volt így, mert ezek az országok a nyugat-európai országokkal is versenyben vannak. Suppan Gergely szerint Magyarország sem maradhat le ebben a versenyben, éppen emiatt reálisnak látja, hogy a kereseteknél fennmaradjon a 7-9 százalékos növekedési ütem. Szerinte a hazai bérdinamikának a közeljövőben a pedagógusok hosszú ideje várt fizetésemelése adhat egy újabb lendületet, ami összesen 160-170 ezer embert fog érinteni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a nyáron, a Tranzit fesztiválon arról beszélt, hogy számításaik szerint a pedagógusok keresete 2027-re érné el az akkor várhatóan egymillió forintos diplomás átlagbér 80 százalékát. Ezek alapján tehát a kormány is valami hasonló forgatókönyvre számít.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

átlagkereset

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

bér átlagbér infláció átlagkereset