Börtönbe vonult Donald Trump volt tanácsadója

2024. márc 20. 6:00
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Donald Trump elmondta véleményét az abortuszkérdésről /Fotó: Northfoto

Donald Trump egykori tanácsadóját négy hónapra ítélték el / Fotó: Northfoto

Megkezdte Floridában a börtönbüntetése letöltését Donald Trump korábbi fehér házi tanácsadója, Peter Navarro. A férfit a kongresszus idézésének elmulasztása miatt ítélték négy hónapra.

Peter Navarrót azért állították bíróság elé, mert nem jelent meg a kongresszus 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága előtt, illetve a bekért dokumentumokat sem juttatta el a testülethez.

A korábbi kormányzati tisztségviselő azzal érvelt, hogy Donald Trump élt az elnöki hatalomból fakadó mentességgel, ami, mint a kabinet tagjára, rá is vonatkozott, ezért nem állt módjában együttműködni a törvényhozási testülettel. A bíróság a védekezést nem fogadta el, és elmarasztaló ítéletet hozott. Peter Navarro fellebbezett, valamint ezzel párhuzamos azt kérte, büntetése letöltését a magasabb fokú bíróság döntéséig ne kelljen megkezdenie. A bíróság ezt sem tette lehetővé számára.

A volt elnöki kereskedelempolitikai tanácsadó Miamiban jelentkezett a börtönben, ezt megelőzően újságíróknak azt mondta, az ellene hozott ítélet nem más, mint „a jogrendszer pártalapon, fegyverként való felhasználása”. Úgy fogalmazott, hogy belép a börtön kapuján, akkor azzal „a jogrendszer bénító erejű csapást szenved el” a hatalmi ágak alkotmányos elválasztására vonatkozóan.

Peter Navarrót a képviselőház január 6-i vizsgálóbizottsága azokról az állításairól akarta kérdezni, amelyek a 2020-as elnökválasztásokkor elkövetett csalások gyanújáról szóltak. A testület idézésének megtagadása miatt a bíróság hasonlóképpen börtönbüntetést szabott ki Steve Bannonra, Donald Trump másik korábbi tanácsadójára is, de esetében a fellebbezés idejére a bíróság engedélyezte, hogy szabadlábon maradjon.

A képviselőház január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága 2021-ben alakult többségében demokrata tagokból. A testület működését hivatalosan 2023 januárjának elején egy jelentés közzétételével zárta le.

(MTI)

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Donald Trump

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Donald Trump börtön tanácsadó Amerikai Egyesült Államok fehér ház

Játssz és nyerj!