Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

A tokiói olimpia és a koronavírus: itt a NOB álláspontja

2020. márc 17. 19:27
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Bizonytalan az olimpia sorsa / Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

Bizonytalan az olimpia sorsa / Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

Lausanne – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) keddi közleménye szerint egyelőre nincs szükség drasztikus döntésekre a nyári, tokiói olimpiával kapcsolatban a koronavírus-járvány miatt.

A szervezet sajtóközleménye úgy fogalmaz: az egész világ számára példa nélküli helyzet állt elő, a körülmények napról napra változnak, és befolyásolják az olimpia előkészületeit, de a NOB továbbra is teljes mértékben elkötelezett az ötkarikás játékok megrendezése mellett. Álláspontja szerint jelenleg – több mint négy hónappal a rajt előtt – nincs szükség drasztikus döntésekre.

„Az előkészületekben résztvevők egészsége a legfontosabb számunkra. Minden intézkedést megteszünk a sportolók, az edzők és a háttérstábok biztonságának és érdekeinek védelmében. Az olimpiai közösség tagjai támogatják egymást a jó és a nehéz időkben egyaránt” – mondta Thomas Bach NOB-elnök.

(Minden a koronavírusról itt!)

A NOB továbbra is arra ösztönöz minden sportolót, hogy folytassa a felkészülést, a maga részéről pedig folytatja a konzultációkat valamennyi érintettel. Kedden a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségének (ASOIF) vezetőivel tárgyaltak a NOB illetékesei, a következő napokban pedig a nemzeti olimpiai bizottságok, a sportolói bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), illetve számos nemzetközi sportági szövetség képviselőivel ülnek tárgyalóasztalhoz.

A NOB üdvözölte Abe Sindzó japán miniszterelnök keddi bejelentését, amely szerint a G7 országok a „teljes” olimpia megrendezését támogatják.

A közlemény szerint a sportolói helyek 57 százaléka már gazdára talált, a kvalifikációs időszak folytatásában viszont módosításokra lesz szükség. Az ezekkel kapcsolatos javaslatokat a nemzetközi sportági szövetségek április elejéig nyújthatják be. Továbbra is törekedni kell a tervezett kvalifikációs események megrendezésére, hogy a lehető legtöbb kvóta versenykörülmények között találjon gazdára. Amennyiben ez nem lehetséges, különböző sportági rangsorokat, illetve az eddigi eredményeket kell figyelembe venni.

A vírus terjedése miatt számos országban komoly korlátozásokat vezettek be, és az intézkedések között szerepel a sportesemények törlése, halasztása. A nemzetközi versenynaptár teljesen felborult, és sok olimpiai kvalifikációs viadal elnapolásáról határoztak a szövetségi vezetők. Ezek nyomán is egyre nő az aggodalom az olimpia megrendezését illetően.

Február közepén munkacsoportot állítottak fel, amelyben a NOB, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az olimpiai szervezőbizottság, a japán hatóságok és a tokiói városvezetés illetékesei tevékenykednek.

(MTI)

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről! www.sportal.hu - Együtt a lelátón!

koronavírus olimpia NOB Tokió 2020 döntések

Játssz és nyerj!