Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

Donáth Anna és Hadházy Ákos feljelentette a magyar kormányt az Európai Uniónál

2022. jan 19. 14:20
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Donáth Anna szerint egy fontos kérdésről nem ejtett szót Orbán Viktor miniszterelnök /Fotó:Zsolnai Péter

Donáth Anna és Hadházy Ákos szerint egyértelmű, hogy nemzetbiztonsági kérdésről van szó, ezért fordultak az Európai Bizottsághoz / Fotó: Zsolnai Péter

A két politikus szerint a 4iG végső célja az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, és hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai kommunikációs piacon.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője és Hadházy Ákos független magyar országgyűlési képviselő feljelentette a magyar kormányt az Európai Bizottságnál, mert szerintük a 4iG telekommunikációs vállalat tevékenysége és kormányzati támogatása ütközik az uniós joggal.

(A legfrissebb hírek itt)

A két politikus szerint ugyanis a 4iG végső célja az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, és hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai kommunikációs piacon. Donáth azt írja, egyértelmű, hogy nemzetbiztonsági kérdés, hogy egyetlen ember kezébe, a 4iG tulajdonosához kerül-e a magyar internet kapcsolója. Ezért pedig levelet írtak az Európai Bizottságnak, hogy állapítsák meg, a cég működése nemzetbiztonsági kockázatot rejt, és nincs rendjén, hogy az állam hagyja, hogy ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.

A szóban forgó levélben három témában kérik a bizottság álláspontját:

  • Összeegyeztethető-e az uniós joggal a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást” lehetővé tevő jogszabály?
  • A 4iG határokon átívelő pénzügyi tevékenysége összhangban van-e az Európai Unió vonatkozó versenyjogi jogszabályaival?
  • Tiltott állami támogatásnak számít-e az MFB a 4iG részére biztosított, 100 milliárd forintos, és az MNB 84,45 milliárd forintos pénzügyi segítsége?

Donáth és Hadházy közleménye kiemeli: a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG Nyrt-t 2019-ben választották le a Mészáros-birodalomról. A cég tavaly több vállalkozást is felvásárolt, köztük például az állami Antenna Hungária tulajdonában lévő Hungaro Digitel Kft. 75 százalékos üzletrészét, illetve a DIGI kábeltévé- és internetszolgáltatót. A 4iG terjeszkedéséhez a forrást főként kötvénykibocsátással biztosították, a papírokat pedig leginkább állami szereplők jegyezték le – vagyis az állam biztosított forrást egyebek mellett állami cégek felvásárlására.

Ha létrejön az üzlet, ez azt jelentené, Orbán Viktor bizalmasának kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat (az MVN Net Zrt.), a műholdas kommunikáció (Hungaro Digitel) és az optikai hálózat (Invitech) jelentős része, illetve a Telenor mobilszolgáltató legalább 25 százalékos üzletrésze.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről! www.sportal.hu - Együtt a lelátón!

A Blikk videói között megtalálható minden ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Donáth Anna Momentum Mozgalom Európai Parlament feljelentés Hadházy Ákos Európai Bizottság 4iG