Eredményes ügyészi fellebbezés

2019.09.17. 14:28

Meghosszabbították a Viking kapitányának letartóztatását

Kiderült, hogy törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.

Az ügyészség eredményesen fellebbezett, így egy helyett három hónappal hosszabította meg a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított ukrán szállodahajó-kapitány letartóztatását a másodfokú bíróság – tudatta a Fővárosi Főügyészség kedden.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok.

A Hableány-ügyben az elsőfokú bíróság korábban szeptember 30-ig hosszabbította meg a kapitány letartóztatását. A végzés ellen a Budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség fellebbezett, mivel álláspontja szerint „a büntetőeljárási törvény által lehetővé tett három hónappal szükséges meghosszabbítani a letartóztatást” – írták a közleményben.

A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság az ügyészi fellebbezést alaposnak tartotta, az ügyészség indokait osztotta, ezért megváltoztatta az elsőfokú határozatot és a letartóztatást 2019. november 30. napjáig meghosszabbította.

A Viking Sigyn ukrán kapitányát vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsította meg a nyomozó hatóság.

A Viking Sigyn kapitányát június 1-jén letartóztatták, a bíróság azonban lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész azonban a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.

Július 31-én – miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították – a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában