Budapesten már nincs szmogriadó

 

Budapesten már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből.

A hétfői napra vonatkozó mérési eredményeken túl az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzésére tekintettel már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ezért Karácsony Gergely főpolgármester a vonatkozó jogszabályok alapján a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését rendelte el.

Bár a légszennyező anyagok hétfői szintje – a megkezdődött javulás ellenére, a korábbi napokhoz hasonlóan – még nem volt problémamentes, de a kedd reggeli órákban esett vegyes halmazállapotú csapadék hatására kitisztult a levegő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint a levegőminőség éjszaka is kiváló lesz, ami a következő két nap is így marad.


Karácsony Gergely főpolgármester köszönetet mond azoknak, akik a rendkívüli légszennyezettségi helyzetben mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Mivel a fővárosi légszennyezettségi helyzet kialakulásához kimutathatóan hozzájárul az agglomerációs települések légszennyező hatása is, így erre tekintettel Karácsony Gergely főpolgármester külön köszöni, ha a budapesti agglomeráció településein élők, illetve ezen települések helyi önkormányzatai is figyelemmel követték, illetve a fenti ajánlásoknak megfelelően közreműködtek a – saját településükön, szűkebb környezetükön túl – fővárosi légszennyezettségi helyzet javításában is.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak, a fővárosi agglomerációban élők, illetve a fővárosba gépjárművel közlekedők együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

A címlapfotó illusztráció.