A teljes mozgóképszakmáért felel majd a Nemzeti Filmintézet

 

A teljes mozgóképszakmáért felel majd a Nemzeti Filmintézet, amely Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kezdeményezésére jöhet létre január 1-től. Az erről szóló törvényjavaslatot már benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek – közölte szerdán a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az összegzés szerint a Nemzeti Filmintézet a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve a nevének megváltoztatásával jön létre azzal a céllal, hogy a támogatási rendszerek egységesítése, a támogatások észszerűbb és átlátható felhasználása révén még több sikeres, minőségi magyar alkotás készülhessen.

A törvényjavaslat szerint a mozgóképipar struktúráit rendszerszinten szükséges tovább építeni a támogató tevékenység összehangolásával intézményi szinten – olvasható a közleményben.

„Elismerve a hazai mozgóképipar és filmkultúra megújítása során eddig elért eredményeket, tovább kívánjuk fejleszteni a magyar kultúrát és mozgóképipart. A Nemzeti Filmintézet létrehozásával az a célunk, hogy a mozis és televíziós forgalmazásra szánt alkotások támogatási rendszerének egységesítése, a támogatások észszerűbb és átlátható felhasználása révén még több sikeres, minőségi magyar alkotás készülhessen” – idézi a közlemény Káel Csabát.

A Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium által ellátott támogatási feladatok jogutódja lesz

A tájékoztatás szerint ennek érdekében a Nemzeti Filmintézet a Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium által ellátott támogatási feladatok jogutódja lesz. A Nemzeti Filmintézet az egységes terjesztési elvek révén az elkészült tartalmakat a lehető legszélesebb közönséghez tudja majd eljuttatni, ezzel több néző, így több bevétel érhető el, mint korábban. Az új filmterjesztési lehetőségek biztosítják a fiatal generációk több platformon történő elérését.

Folyamatos munkalehetőség biztosítható a mozgóképipar szereplőinek

A kormánybiztos szerint az új intézmény létrehozásával kiszámítható, folyamatos munkalehetőség biztosítható a mozgóképipar szereplőinek. A párhuzamosságok kiküszöbölésével a Nemzeti Filmintézet azonos költségvetési forrásból hatékonyabb produkciós lehetőséget biztosít a magyar filmelőállítóknak – közölték.

A Nemzeti Filmintézet a támogatói feladatai mellett a Magyar Nemzeti Filmalapban kialakított rendszert folytatva felelős lesz a közgyűjteményként működő filmarchívum, a teljes körű utómunka-szolgáltatás nyújtó filmlabor, a hazai és külföldi produkciókat kiszolgáló Mafilm működtetésért, fejlesztésért, a magyar alkotások nemzetközi értékesítéséért, a filmes szakemberképzésért, továbbá a mozgóképkultúra oktatásért.

Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos a Nemzeti Filmintézet terveiről azt is elmondta, hogy a külföldi és a hazai produkciók hatékony kiszolgálása érdekében szükség van a hazai filmstúdiók fejlesztésére, a tervek közt szerepel a Mafilm fóti stúdiótelepének bővítése összesen négyezer négyzetméterrel – tartalmazza a közlemény.

A címlapfotó illusztráció.