logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Két góllal tért vissza a Machester Unitedbe Cristiano Ronaldo

| Szerző: hirado.hu
Az ötszörös aranylabdás portugál támadó 2009-ben hagyta el a Manchester United csapatát, majd az idei nyári átigazolási szezon egyik szenzációjaként bejelentették, hogy 12 év után ismét az angol rekordbajnok játékosa lesz. Az ikonikus 7-es mezben szombaton lépett pályára először, ahol két gólt is szerzett a Premier League 4. fordulójában. Infografikán mutatjuk a klasszis pályafutása alatt elért sikereit.
Ide kattintva nagyobb méretben is megnézheti az adatokat (grafika: hirado.hu)

Ronaldo tinédzserként Madeira szigetére költözött, hogy csatlakozzon a Sporting Lisbon akadémiájához, és 16 évesen elkezdődött futballkarrierje. Első komolyabb megkeresése a Liverpooltól érkezett, 2003-ban, mellette pedig számos klub, különösen még az Arsenal udvarolt neki. Később azonban, egy Manchester United elleni edzőmérkőzésen olyan jó benyomást tett a csapatra, hogy a játékosok a hazafelé tartó repülőn meggyőzték az edzőt, Sir Alex Fergusont, hogy szerződtesse őt. Sir Alex Ferguson úgy döntött, hogy a tehetséges tinédzsert az Old Traffordra hozza, és bár Cristiano eredetileg a 28-as mezt szerette volna, Ferguson döntése nyomán a hetest kapta, amelyet a klubnál előtte olyan legendás játékosok viseltek, mint George Best, Bryan Robson, Éric Cantona, vagy David Beckham.

A kezdetben kissé önző cselgépből Ferguson idővel kíméletlen gólszerzőt faragott.

(Fotó: Shutterstock)

23 éves korában Ronaldo megnyerte első Aranylabdáját

Az itt töltött hat év alatt első Aranylabdája mellett háromszor nyert angol bajnoki címet, kétszer angol ligakupát, egyszer angol szuperkupát, egyszer FA-kupát, FIFA-klubvilágbajnokságot és Bajnokok Ligáját.

2008-ban a futball legnagyobb elismeréseként a klasszis bezsebelte az Aranylabdát – a cím 40 év után került ismét Manchester United játékoshoz. A 2007–08-as szezonban klubrekordnak számító, 42 gólt szerzett az idény során, ezzel megdöntötte George Best 33 gólos, 40 éve fennálló rekordját. Ronaldo ugyanebben az évben az európai aranycipőt is megszerezte, nyolc ponttal megelőzve Dani Güizát.

Hamar kiderült azonban, hogy Ronaldo igyekezett megvalósítani gyermekkori álmát, hogy a Real Madrid színeiben játszhasson. Sir Alex meggyőzte őt, hogy maradjon még egy évet a Unitedben. A 2008–09-es szezonban – az előzőhöz hasonlóan – Bajnokok Ligája döntőbe jutott a United és megnyerte a Premiel Leaguet.

Ide kattintva nagyobb méretben is megnézheti az adatokat (grafika: hirado.hu)

Cristiano Ronaldo 2009-ben hagyta el a Manchester Unitedet, és igazolt a Real Madridba rekordösszeget jelentő 94 millió euróért.

A 2010-11-es szezonban 40 gólt szerzett, megdöntve Telmo Zarra és Hugo Sánchez 38 gólos rekordját. Ő szerezte a Real Madrid történetének legtöbb gólját (61) is egy idényen belül. A korábbi rekordot Puskás Ferenc tartotta 49-el. Tizenhárom komolyabb trófeát, köztük négy Bajnokok Ligája serleget nyert a blancók színeiben.

Miután Ronaldo mindent elért a Real Madridban, a Juventus 100 millió eurót fizetett azért, hogy 2018 -ban szerződtesse. Ez volt az olasz klub legdrágább átigazolása és a legmagasabb díj, amelyet valaha fizettek egy 30 évnél idősebb játékosért. Öt trófeát nyert három év alatt, és a Serie A gólkirálya volt az előző szezonban.

Az idei nyári átigazolási szezon egyik szenzációjaként bejelentették, hogy 12 év után ismét az angol rekordbajnok játékosa lesz. A portugál klasszis a hírek szerint kétéves szerződést írt alá a Manchester Uniteddel. Az átigazolás pénzügyi részleteiről sem a manchesteri klub, sem pedig a Juventus nem számolt be, ugyanakkor a brit és az olasz média 25 millió eurós összegről írt.

„Örülök, hogy hazatértem” – mondta Cristiano az átigazolást követő első exkluzív interjújában Stewart Gardnernek.

 

Érdekességek a klasszisról

  • 2021 márciusában megdöntötte a brazil legenda, Pele gólrekordját; egy mesterhármassal a Cagliari ellen megszerezte 770. gólját.
  • Cristiano Ronaldo 7-es számú meze mindössze 4 óra alatt megdöntötte a Manchester United eladási rekordját. Ronaldo még pályára sem lépett új angliai korszakában, máris rekordot döntött. A hivatalos bejelentés óta 187 milló font értékben adtak el Ronaldo-mezeket világszerte.
  • 2021 februárjában Ronaldo lett a világon az első, aki elérte az 500 millió követő számot (összeadva a követő számokat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még