Észak-Korea nem áll készen az atomfegyver-mentesítésre az amerikai hírszerzés szerint

 

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un nem áll készen országa atomfegyver-mentesítésére – állította Robert Ashley altábornagy, az Egyesült Államok katonai hírszerzésének vezetője a Fox televíziónak adott interjújában hétfőn.

A Védelmi Hírszerzési Ügynökség (DIA) vezetője elmondta: a hírszerző közösség a birtokába jutott információk alapján továbbra is azon a véleményen van, hogy Kim Dzsong Un egyelőre egyáltalán nem készíti elő az atomfegyver-mentesítést.

Észak-Korea teljes, végleges és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítését Donald Trump amerikai elnök a Washington és Phenjan közötti sikeres kétoldalú tárgyalások feltételéül szabta a két vezető első, tavaly Szingapúrban megtartott csúcstalálkozóján. Az idén Vietnamban tartott újabb csúcstalálkozója azért szakadt félbe – eredménytelenül –, mert nem sikerült megegyezésre jutni sem az amerikai feltételben, sem abban, hogy Észak-Korea a szankciók eltörlését kérte.

Mindazonáltal a két vezető viszonya kifejezetten szívélyesnek tűnik. Donald Trump hétfőn újságírókkal közölte: a múlt héten a születésnapján levélben köszöntötte őt Kim Dzsong Un. Trump egyben emlékeztetett arra is, hogy az észak-koreai vezető két héttel ezelőtt is „csodálatos” és „meleg hangú” levelet küldött neki.

Az Egyesült Államok elnöke egyébként e hét végén a japán Oszakából – a G20-as országcsoport csúcsértekezletéről – kétnapos vizitre Dél-Koreába utazik, ahol tárgyal Mun Dzse In dél-koreai elnökkel.

A címlapfotó illusztráció.