Ellenzéki fegyveresek lelőtték a kormányerők egyik helikopterét Idlíbben

 

Szíriai ellenzéki fegyveresek lelőtték a kormányerők egyik helikopterét a felkelők utolsó bástyájának számító Idlíb tartományban, amelynek ellenőrzéséért Damaszkusz offenzívát folytat – jelentette kedden a TRT Haber török állami hírtelevízió.

Az incidens a Szerakab településtől nyugatra húzódó frontvonalnál történt, ahol az ellenzéki fegyveresek próbálják visszaszerezni a kormányerők által elfoglalt területeket. Áldozatokról egyelőre nincs információ, ahogy az sem tisztázott, hogy pontosan melyik fegyveres csoport lőtte le a helikoptert.

A beszámoló szerint a lázadók Nejrab és Afis falu között ezen túlmenően megsemmisítették a kormányerők két harckocsiját, illetve egy másikat, egy légvédelmi gépágyúval együtt pedig megszereztek.

A török védelmi minisztérium kedden a hivatalos Twitter-fiókján azt írta: úgy tudják, hogy „a szíriai kormánycsapatok egyik helikoptere lezuhant”. Egyúttal megjegyezték, hogy információik szerint a damaszkuszi erők kivonultak Nejrab településről.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az ország észak-nyugati részén fekvő Idlíb ellen orosz támogatással. A tartomány nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai rezsim és Oroszország mindegyiket terroristaként kezeli. A kormányerők műveletei ráadásul az utóbbi hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően.

Törökország az elmúlt években 12 megfigyelőpontot alakított ki a korábbi demarkációs vonal mentén.

A kormánycsapatok helikopterének lelövése azt követően történt, hogy a szíriai kormányerők és a török hadsereg között az utóbbi napokban kétszer is heves harcok törtek ki Idlíbben. A kormányerők tüzérségi támadásai következtében 12 török katona és egy polgári alkalmazott meghalt, 18 katona megsebesült. Ankara válaszul összesen 177 „kormányelemet ártalmatlanított”, ami nem feltétlenül jelent halálos áldozatot.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet kedden azt közölte, hogy a rezsim csapatai hajnalra virradóra átvették az ellenőrzést az észak-szíriai Aleppót Damaszkusszal összekötő M5-ös autópálya teljes szakasza fölött. A stratégiai fontossággal bíró autópálya a szíriai polgárháború 2011-es kitörése után egy évvel került ki Damaszkusz ellenőrzése alól.

A címlapfotó illusztráció.