Megérkezett Ukrajnába az első szállítmány oltóanyag

 

Megérkezett kedden Kijevbe a koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya – jelentették ukrán híradások az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

A közlemény szerint félmillió dózis AstraZeneca-vakcina érkezett Indiából repülőgépen. Az oltóanyagot a tervek szerint még a nap folyamán elkezdik szétosztani. Ez a vakcinamennyiség 250 ezer ukrajnai lakos beoltására lesz elegendő.

Az ukrán egészségügyi tárca a szállítmány érkezése előtti napon, hétfőn vette nyilvántartásba vészhelyzeti alkalmazásra az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott vakcinát.


Ez az első vakcina, amelyet hivatalosan bejegyeztek az országban, és a hírek szerint Ukrajna az első ország a világon, amely Indiában gyártott oltóanyaggal kezdi meg az oltási kampányt.

Az ukránok március 1-jétől kezdhetnek feliratkozni az oltásra - írta az UNIAN hírügynökség. Ukrajnában első körben egészségügyi alkalmazottakat terveznek beoltani, illetve nem kizárt, hogy velük együtt elkezdhetik a legidősebbek, a nyolcvan év fölöttiek beoltását is.

Eredetileg már a hónap közepén el akarták kezdeni az oltási kampányt az országban, de a várt szállítmányok nem érkeztek meg. A kormányzat ezt egyes oltóanyagok esetében bürokratikus nehézségekkel, másoknál szállítási problémákkal magyarázta.

Az ország a napokban várja a COVAX nemzetközi programon keresztül jóváhagyatott 117 ezer Pfizer-vakcina megérkezését is. Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese kedd délutáni kijevi tájékoztatóján bejelentette, hogy a Pfizer oltóanyagát bejegyezték az országban.

A hivatalosan közölt adatok szerint keddre 4182-vel 1 311 844-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 153-mal 25 309-re. Az új betegek száma több mint ezerrel lett több a megelőző napinál. Eddig 1 151 777-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint négyezren, az aktív betegek száma így most több mint háromszázzal 134 758-ra csökkent.

Előző nap 1236 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, ami nagyjából a fele azoknak, akik a múlt hét több napján szorultak kórházi ellátásra.