Oslóban tárgyal egymással a caracasi kormány és az ellenzék

 

Norvégiában folytatnak „béketárgyalásokat” a venezuelai kormány és az ellenzék képviselői – erősítette meg csütörtök reggel az NRK közszolgálati norvég rádió és televízió.

A zárt ajtók mögött folyó tárgyalások a héten kezdődtek, és várhatóan csütörtökön véget is érnek – jelentette az NRK. Részletek egyelőre nem ismertek.

Az NRK értesülései szerint a kormány küldöttségében részt vett a megbeszéléseken Jorge Rodríguez tájékoztatási miniszter és Héctor Rodríguez, az észak-venezuelai Miranda állam kormányzója is.

Jorge Valero, Venezuela Genfben akkreditált ENSZ-nagykövete szerint a caracasi vezetés képviselői a politikai rendezés reményében a venezuelai ellenzék „demokratikus” részével tárgyaltak, de nem azokkal, akiket Donald Trump amerikai elnök támogat.

„Van egy ellenzék, amelyet demokratikusnak minősíthetünk, de van egy másik is, amely háborús uszító, fasiszta, terrorista és … egyszerűen az amerikai birodalom bábja” – jelentette ki Valero újságíróknak nyilatkozva.

„Megerősíthetem, hogy folyik a párbeszéd, de nem bocsátkozhatok részletekbe” – mondta a Nicolás Maduro elnökhöz hű diplomata, aki Trumpot háborús bűnösnek nevezte.

A kormány részéről Nicolás Maduro elnök nem erősítette meg a tárgyalás hírét, viszont egy tévébeszédében tudatta, hogy Jorge Rodríguez nagyon fontos küldetést teljesít külföldön.

Juan Guaidó, az önmagát januárban Venezuela ideiglenes államfőjévé kikiáltó politikus támogatói közül megjelent Stalin Gonzales, a dél-amerikai ország parlamentjének korábbi alelnöke is.

Az ellenzéki többségű venezuelai parlament több tagja, névtelenséget kérve, azt közölte, hogy a szemben álló feleket egy norvég csoport hívta meg tárgyalásra.

A skandináv ország külügyminisztériuma egyelőre nem kommentálta a hírt. Az ellenzéki többségű venezuelai parlament több tagja, névtelenséget kérve, azt közölte, hogy a szemben álló feleket egy norvég csoport hívta meg tárgyalásra.

Az ENSZ csütörtökön teljes támogatásáról biztosította a szóban forgó tárgyalásokat, és bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy azok elvezethetnek a dél-amerikai országot sújtó válság megoldásához.

Guaidót mintegy ötven ország ismerte el Venezuela elnökének, köztük elsők között az Egyesült Államok. Norvégia a latin-amerikai országot sújtó belpolitikai válság tekintetében tartózkodóbb volt: noha hivatalosan nem ismerte el az ellenzéki vezetőt, szabad választások megtartására szólította fel Caracast. Elemzők szerint éppen a norvég kormány óvatos álláspontja miatt választhatták Oslót a tárgyalások helyszínéül.

Ine Marie Eriksen Soreide norvég külügyminiszter már az év elején bejelentette: országa kész közvetíteni Maduro és Guaidó támogatói között.

Eközben csütörtökön találkozott egymással Havannában Bruno Rodríguez kubai és Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter, hogy a venezuelai válságról is egyeztessenek. Freeland irodájának közlése szerint a látogatás célja a romló venezuelai helyzet emellett a Kubával szemben nemrég bevezetett újabb amerikai szankciók megvitatása is.