Feljelentették Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt

 

Christian Kern volt kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egykori elnöke rágalmazás miatt feljelentést tett Heinz-Christian Strache lemondott alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke ellen, amiért az szerinte hamis állításokat közölt vele kapcsolatban a 2017-ben Ibizán készült, botrányt kiváltó videofelvételen – adta hírül az osztrák sajtó szerdán.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Heinz-Christian Strachét rágalmazásért jelentették fel (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Strache a 2017-ben Ibizán rejtett kamerával készült, kormányválságot kirobbantó videofelvételen többek között arról is beszél, hogy egy informátora szerint Kern Afrikában állítólag kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolatot. 

Kern visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett.

Strache nem élvez büntetőjogi mentességet, noha 2017-ben, amikor a botrányos videofelvétel készült, még parlamenti képviselő volt. Minthogy már nem rendelkezik képviselői mandátummal, számolnia kell a jogi következményekkel – írta az osztrák sajtó.

Ugyanakkor Strache maga is tett több feljelentést azok ellen, akik a videó előállításában, terjesztésében és nyilvánosságra hozatalában részt vettek. Így többek között a felvételt elsőként nyilvánosságra hozó lapokat, a német Der Spiegelt és Süddeutsche Zeitungot is beperelte. A feljelentés szövegében konkrét személyeket is megjelölt, akik ellen nyomozás is indult.

Anne Leiding müncheni főügyész arról tájékoztatott, hogy az ügy jogi vizsgálata folyamatban van. Johann Pauer, Strache ügyvédje megerősítette, hogy a müncheni és a hamburgi ügyészségen a személyiségi jogok, köztük a képfelvételek közzétételével a magánszféra megsértése, megfélemlítés és rágalmazás gyanúja miatt tettek feljelentést. Az ügyvéd szerint a jogi eljárások célja többek között az is, hogy felderítsék: kik és miért vettek részt a videó elkészítésében, terjesztésében és nyilvánosságra hozatalában.

A felvételen a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy, állítása szerint ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.