Horn Andrea
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

A Red Bullnál sosem bántak kesztyűs kézzel az alulteljesítő versenyzőkkel. Sergio Perezen már eddig is nagy volt a nyomás, a Hungaroringen pedig rögtön hibázott.

Pocsékul indult a hungaroringes versenyhétvége Sergio Pereznek, a Red Bull versenyzőjének: már az első szabadedzés legelején összetörte az autóját. Vezetői hiba volt: a mexikói két kerékkel lehajtott az aszfaltról, rá a fűre, emiatt megpördült és a gumifalnak csapódott.

Veres Viktor
Veres Viktor
Veres Viktor

 

Veres Viktor

A tekintete mindent elárult:

 

Veres Viktor
Veres Viktor

Perez számára különösen kellemetlen, ami történt, s akár a jövőjét is jelentősen befolyásolhatja. Noha remekül kezdte a szezont – az sem tűnt teljesen irreálisnak, hogy megelőzze a pontversenyben csapattársát, a kétszeres világbajnok Max Verstappent –, annak előrehaladtával egyre bizonytalanabbá vált. Ezt jól mutatja, hogy legutóbbi öt időmérő egyikén sem sikerült bejutnia a legjobb tíz közé. „Nem tudom elhinni” – mondta a csapatrádión közvetlenül a baleset után.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt nyilatkozta az eset után, hogy Perez egy kis hibát követett csak el, és hallotta a hangján, mennyire frusztrálta annak következménye. Az egyik népszerű Forma–1-es oldal, a WTF1 azonban már azt pedzegette, hogy a mexikói ezúttal tényleg kihúzta a gyufát.

Hogy Perez érzi magán a nyomást – és nyilván ezért igyekszik a határon autózni –, kétségtelen. A Red Bull (és fiókcsapata, a Toro Rosso, ma már Alpha Tauri) vezetése ugyanis sosem volt szívbajos, ha arról volt szó, hogyan kezelje az alulteljesítő versenyzőket: hosszú listájuk van azoknak, akiktől, akár szezon közben, megváltak.

Legutóbb egy hete történt ilyen, az Alpha Tauri mindössze tíz verseny után dobta Nyck de Vriest, akinek a helyére az idén a Red Bull tartalékversenyzőjeként dolgozó Daniel Ricciardót szerződtette az idény végéig. Az ausztrál oda meg vissza van attól, hogy ismét az F1 mezőnyében szerepelhet, és nagyon szeretne bizonyítani. És bár arról beszélt, hogy a jövővel egyelőre nem foglalkozik, Horner egy podcastban már kijelentette: nyilvánvalóan az a célja, hogy meggyőzze a Red Bullt, hogy helye van náluk, vagyis Perez ülésére pályázik.

Pereznek 2024-re még szerződése van az osztrák csapattal, s csütörtökön úgy fogalmazott, hogy Ricciardo érkezése az Alpha Taurihoz nem változtat semmin, a jövője pedig a saját kezében van, ezek a kijelentések kincstári optimizmusnak, még inkább önmaga nyugtatásának tűnnek.

Az első szabadedzésen egyébként George Russell, a Mercedes brit versenyzője volt a leggyorsabb. Perez balesete miatt néhány percre piros zászlóval leállították a gyakorlást, amikor pedig a versenyzők újra pályára hajthattak, leszakadt az ég. Egy ideig néhányan az átmeneti esőgumikkal próbálkoztak, de sokat csúszkáltak, így több mint fél órán keresztül senki nem futott mért köridőt.

Russell mögött Oscar Piastri (McLaren) végzett másodikként, a kanadai Lance Stroll (Aston Martin) pedig harmadikként.