szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberkereskedelemmel és kiskorúak elleni szexuális visszaélésekkel megvádolt amerikai milliárdos életével és halálával kapcsolatban is rengeteg a kérdés, és nagyon sokan gondolják úgy, hogy már tudják a válaszokat.

Már néhány órával az után, hogy kiderült, az emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával korábban előzetesbe került Jeffrey Epsteinre szombatra virradóra holtan találtak rá a manhattani börtöncellájában, olyan fordulatszámon kezdett el pörögni az internetes összeesküvés-gyártás, hogy követni is szédítő volt. Nem segített az sem, hogy a szakértők egyelőre még a boncolás után sem tudták egyértelműen beazonosítani a halálának az okát – a lehetséges öngyilkosság mellett így megjelentek azok az elméletek is, amelyek szerint a nagyon magas körökben mozgó, és nyilván sokat tudó amerikai milliárdost meggyilkolták. Különösen azok után, hogy a manhattani börtön egyik volt rabja a New York Postnak – név nélkül – azt mondta, kizárt, hogy abban a cellában Epstein maga vetett véget az életének.

Az összeesküvés-elméleteknek további lendületet adott, hogy Epsteinnek sok ismert és befolyásos barátja és ismerőse volt, köztük tudhatta Donald Trumpot, Bill Clintont vagy épp András yorki herceget. Ráadásul néhány befolyásos ismerőse is érintett lehetett az ellene felhozott vádakban – sokan ezért rögtön megtalálták egy lehetséges gyilkosság indítékait is.  Miközben bizonyíték egyelőre még semmire sincs. A közösségi oldalakat viszont ez nem érdekelte: az #EpsteinMurder hashtag rendületlenül hasított az interneten a hétvégén.

De nemcsak a kommunikatív felhasználók álltak elő a véleményükkel, hanem politikusok és más közéleti személyiségek is. New York polgármestere, Bill de Blasio szerint gyanúsan jól jött, hogy Epstein már nem tud másokat gyanúba keverni vagy megvádolni, és hogy tőle már nem kapható válasz arra a kérdésre, hogy mit tudott és hány másik milliomos volt még érintett az általa folytatott illegális tevékenységekben.

A volt New York-i polgármester, Donald Trump jelenlegi ügyvédje, Rudy Giuliani azt kezdte el firtatni, hogy az elvileg megfigyelés alatt tartott Epsteint mégis miért nem figyelte meg senki, amikor épp az életét vesztette.

De talán egyik elmélet sem volt olyan elvadult, mint az, amelyiket most ismét leporoltak, és amelyik abból a feltevésből indul ki, hogy Bill és Hillary Clinton egyszerűen eltünteti – értsd: elteszi láb alól – a számára kellemetlen embereket. Az egész tulajdonképpen egy mémnek indult még 1993-ban, amikor egy indianapolisi ügyvéd összeállított egy listát 34 elhunyt és Clintonékhoz köthető ember nevéből, majd a költői kérdéssel, hogy véletlen vagy szándékos volt-e a haláluk, közzétette azt. Ekkor született meg a Clinton Body Count fogalma (azaz a Clinton-hullák adatbázisa), amely most hashtag formájában köszönt vissza a közösségi oldalakon. (Az eredeti lista alkotója is elismerte, nincs semmilyen konkrét bizonyítéka arra, hogy az ott szereplő emberek halálához bármi köze is lenne Clintonéknak.)

Erra a listára írta fel most az internet Jeffrey Epstein nevét. És ennek az összeesküvés-elméletnek a hizlalásából Donald Trump is kivette a részét, a szokásos twitteres bejelentkezése során ugyanis retweetelt egy olyan bejegyzést, amely a #ClintonBodyCount és #ClintonCrime hashtaggel volt ellátva, és arra utalt, hogy Epsteinnek voltak információi Bill Clintonról, és most halott, vagyis nincs min meglepődni.

Amikor a Fox News rákérdezett Trump fehér házi tanácsadójánál, hogy mégis hogy kell értelmezni az elnöki retweetet, Kellyanne Conway azt mondta, az elnök csak szeretné, hogy mindent kivizsgáljanak.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.