szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

2021 júliusától megemelik a csecsemőgondozási díj mértékét.

A szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezdeményezésére.

A minisztérium az anyatejes szoptatás világnapja, illetve az anyatejjel való szoptatás hetének kezdete alkalmából közölte, hogy szakmai irányelvük a csecsemők és kisgyerekek optimális táplálásáról megegyezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Gyermekalapja (UNESCO) ajánlásaival, miszerint az élet első hat hónapjában az egészséges csecsemőknél kizárólag anyatejes táplálás javasolt.

Hangsúlyozták, hogy a szoptatás az anyánál csökkenti az emlő- és petefészekrák, valamint a magas vérnyomás kockázatát; a gyermeknél segíti a fertőző betegségek leküzdését, csökkenti a hasmenés előfordulását és súlyosságát, csökkenti a légzőszervi fertőzések és az akut középfülgyulladás előfordulását, megelőzi a fogszuvasodást, valamint a harapási rendellenességeket, pozitívan hat az értelmi és érzelmi fejlődésre, a kötődés kialakulására.

A szoptatás segítéséhez magas szintű, egyetemi szervezésű oktatásban részesülnek a szakdolgozók és az orvosok, illetve ingyenes laktációs tanácsadó képzést is biztosítanak – tették hozzá.

2021. július 1-jétől a csecsemőgondozási díj mértékét a jelenlegi 70 százalékról az édesanya teljes fizetésének mértékére emelik – áll az Emmi közleményében.