szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bika is tiltott anyag, és olyan drogok, amelyek még nincsenek Magyarországon.

Idén nyáron több mint 200 új anyaggal bővült a tiltott pszichoaktív szerek listája – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte: az új szerek többsége Magyarországon még nem, több európai országban azonban már megjelent, így elővigyázatosságból a hazai tiltólistára is felkerültek. 

Magyarország az államtitkár szerint továbbra is következetes küzdelmet folytat a kábítószerekkel szemben, a Büntető Törvénykönyv határozott és szigorú fellépést biztosít a hatóságok számára a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinél.

Emlékeztetett: Magyarországon 2015 óta a tiltott szerek listáját kormányrendelet helyett miniszteri rendelet határozza meg, így a hatóságok gyorsabban és rugalmasabban tudnak reagálni az újonnan megjelenő szerekre. A magyar szabályozás lényege, hogy a tiltólistára nem a konkrét kábítószer kerül fel, hanem annak úgynevezett törzsképlete, ezáltal a későbbiekben forgalomba kerülő változatok is automatikusan büntethetővé válnak – magyarázta Rétvári.

Rétvári szerint ennek a rugalmas szabályozásnak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban több halálesethez köthető új, a köztudatban csak „bika” néven elhíresült kábítószer, hatóanyaga miatt már jelenleg is tiltott Magyarországon. A szer szeptember 1-ig 21 halálos áldozatot követelt.

A pusztító dizájnerdrog csak egy újabb gondot jelent az ország legnagyobb nyomornegyedében

A szokásosnál is életveszélyesebb dizájnerdrog áldozatainak majdnem fele kötődik Miskolc szegregátumaihoz. Az ember azt hinné, látványos hatással van a környékre egy tragikus haláleset, de nem: Lyukóvölgyben ezek éppúgy részei a hétköznapi életnek, mint a járhatatlan földutak és a szeméttel fűtött házak.

Kovács Panka Itthon

Gyógyszer, varázsdohánnyal: azt sem tudni, milyen néven fut az utcán az új dizájnerdrog

Legalább tizenegy halálos áldozatnál jár a szokásosnál is könnyebben ölő dizájnerdrog, a bika. Budapesten már délelőtt könnyen bele lehet futni magába roskadt emberekbe, de persze egyiküknél sem egyértelmű, mit használtak. Az önkormányzatoktól közös stragégia kellene a legszegényebbeket érintő gyilkos szerek elleni harcban, de erről még csak tervek léteznek.