szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Welt című német lap információi szerint a kancellár ezen a héten kaphatja meg a koronavírus elleni védőoltást.

Mivel Angela Merkel német kancellár elmúlt 60 éves, megkaphatja az AstraZeneca oltását. Németországban a kockázati tényezők miatt ugyanis csak a 60 év felettieket oltják a brit-svéd fejlesztésű vakcinával. A Welt úgy tudja, a kancellárt pénteken oltják be.

Nem Angela Merkel az egyetlen német politikus, aki AstraZenecát kap: Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök is ilyen oltóanyagot kapott április elején.

Az AstraZenecáról április első hetében jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy valóban lehet összefüggés az oltóanyag és a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek között. Ugyanakkor továbbra is ajánlják az AstraZeneca-oltások használatát, mivel annak előnyei jóval meghaladják a hátrányait.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az EMA tájékoztatása szerint az Európai Gazdasági Térség országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió embert oltottak be AstraZeneca-vakcinával, és mindössze 62 esetben számoltak be agyi, 24 további alkalommal pedig a belső szerveket érintő trombózisról, és közülük 18-an vesztették életüket.

Emer Cooke, az EMA igazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy

ha valakinek AstraZeneca-oltást ajánlanak, azt el kell fogadni, ugyanis sokkal nagyobb esélye van annak, hogy valaki a koronavírusban meghal, mint annak, hogy a vakcina mellékhatásaként életét veszti.

Noha Cooke elismerte, hogy az eddig jelentett trombózisos esetek többségében 60 év alatti nők voltak az érintettek, azt is kifejtette, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján végzett vizsgálat nem igazolta, hogy bizonyos életkorú vagy nemű betegek hajlamosabbak lennének a vérrögképződésre, ahogy korábbi betegségek sem jelezhetik a kockázatot előre.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: