szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cirkuszművészet világának egyik legnagyobb alakja volt.

Életének 82. évében meghalt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója, artistaművész, Jászai Mari- Ezüst Bohóc-díjas és Érdemes Művész. A halálhírét a fia, Kristóf Krisztián tette közzé a Facebookon.

Kristóf István 1941-ben született egy cirkuszi lakókocsiban, a szülei 14 évesen iratták be az Állami Artistaképző Iskolába. Három évtizeden át lépett fel a manézsban, majd 24 éven át állt a Fővárosi Nagycirkusz élén.

Kristóf István két évvel ezelőtt adott interjút a hvg.hu-nak, akkor arra a kérdésre, hogy mi volt a karrierjében a legszebb pillanat, így válaszolt:

Nem tudom megmondani, hála istennek nagyon sok volt, felesleges lenne egyet kiemelni. Amit nem felejtek el soha, az a monte carlói fesztivál, mert váratlan volt. Mi nagyon esélytelenül indultunk el ott 1977-ben. Sztárartisták jöttek, de akkor még négy műsor volt, ehhez kellettek művészek, így került be egy-két „kommunista” is. Azért mondom így, mert ott minket lekommunistáztak, úgy kezeltek, hogy „örüljenek, hogy itt lehetnek”. Az, hogy ott Ezüst Bohócot nyertünk egy ilyen műsorral, azt csak mi ketten tudtuk, hogy mit jelent.

 

„Ha ezt elolvasnák a drága politikusaink, talán jobban figyelnének a cirkuszra"

Egy cirkuszi lakókocsiban látta meg a napvilágot, három évtizeden át lépett fel a manézsban, majd 24 éven át állt a Fővárosi Nagycirkusz élén Kristóf István, aki most, nyolcvan évesen könyvben emlékszik vissza pályafutására. Az Sz.