szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sir Michael Gambon 82 évesen, kórházban hunyt el.

82 éves korában meghalt Sir Michael Gambon, akit legtöbben a Harry Potter Albus Dumbledore-jaként ismertek, írja a Guardian.

A színész haláláról felesége, Anne és fia, Fergus nevében adtak ki közleményt, amiben megrendülten jelentik be elvesztését.

Ebből kiderül, hogy Gambon kórházban hunyt el tüdőgyulladás következtében, családja körében, békében. A család azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a magánéletünket ebben a fájdalmas időszakban.

Gambon 1940 októberében született Dublinban. Színészként sok évtizedes, sikeres karriert tudhatott maga mögött, és bár sokáig főleg színházban játszott (munkájának elismeréseként megkapta többek között a rangos Olivier-díjat is), idővel a filmipar is felfigyelt rá, sorozatokban és mozikban is szerepelt. Egyebek mellett olyan filmekben játszott, mint A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a Gosfold Park, A bennfentes vagy Az Álmosvölgy legendája.

A világhírt mégis a Roxfort igazgatójának karaktere hozta meg neki: a nyolc Potter-filmből hatban ő játszotta el Dumbledore-t, amit akkor vett át, amikor elődje, Richard Harris 2002-ben elhunyt.