szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tarts ki - kiabálták a nőnek.

Öt nappal a 7,5-es erősségű földrengés után élve húztak ki egy 90-es éveiben járó japán nőt az összedőlt házának romjai alól. A nő a félsziget csúcsán lévő Szuzu településen él.

A nő eszméleténél volt, és képes volt világosan válaszolni a kérdésekre, amikor kimentették és kórházba szállították - közölte az NHK helyi közszolgálati televízió.

"Tarts ki!" - kiabálták neki a mentőalakulatok az esőben a rendőrség által készített és a helyi média által sugárzott videón. De bíztatták azzal is, hogy "minden rendben lesz" és "maradj pozitív!"

A 7,5 erőséggű földrengést több száz utórengés követte, amelyeben legalább 126-an meghaltak, de még mindig több mint 200 embert eltűntként tartanak nyilván, a hatóságok szerint sokan lehetnek még a romok alatt. A földrengések miatt 560 ember megsérült. Tízezrek otthona semmisült meg.

A mentők folytatják erőfeszítéseiket az eltűnt és a földrengés által megrongált utak miatt elszigetelt emberek kimentésére, valamint a menekültek ellátására élelmiszerrel és felszereléssel.

Vasárnap további, csapadék okozta földcsuszamlásoktól is tartanak, és várhatóan a jegesedés tovább nehezíti a közlekedést a földrengés által megrongált utakon. Isikavában vasárnap reggel még mindig mintegy 20 ezer otthon volt áram nélkül.

Kapcsolt kép forrása: Takumi Harada / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP