szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem hagyná, hogy Hszi nevessen a végén.

A szabadság legveszélyesebb ellenségének nevezte Hszi Csin-Ping kínai elnököt Soros György. A milliárdos a svájci Davosban mondott beszédet, amelyről a BBC tudósított.

Soros szerint Kína kormányzata a mesterséges intelligencia segítségével szilárdítja meg totalitárius uralmát, ami sosem látott veszélyt jelent a világra.

Kína nem az egyetlen tekintélyelvű rezsim a világon, de ez a leggazdagabb, legerősebb és legfejlettebb diktatúra – fogalmazott, de kitért Oroszországra is.

Soros sürgette, hogy az amerikai kormányzat tegyen lépéseket a kínai tech-cégek, köztük a Huawei és a ZTE ellen, mivel ezek az elnyomás eszközei. (A Huawei ellen nemcsak Amerikában, hanem Európában, például Lengyelországban is folynak kémelhárítási műveletek. A cég képviselője erről éppen Davosban mondta, hogy szívesen kivonulnak az ellenséges országokból.)

A milliárdos konkrétan az új kínai "selyemút"-kezdeményezést is bírálta. Mint mondta, ez a nagyszabású infrastruktúrafejlesztési program nem az érintett országok, hanem kizárólag Kína érdekeit szolgálja, a finanszírozása kínai kölcsönből történik, tehát adósságot eredményez. Ráadásul sok helyen vesztegetéssel győzték meg a helyi vezetőket.