szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A negyedik negyedévben és az év egészében is 4,8 százalékos GDP-növekedést mértek.

Magyarország bruttó hazai terméke 2018 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 5,0, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a KSH.

2018 egészében a GDP 4,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Részletes adatokat most még nem közölt a statisztikai hivatal, egyedül annyit írtak, hogy a növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások.

Virovácz Péter, az ING elemzője azt írta, miután a KSH kiadta az adatot: az, ahogyan a GDP a negyedik negyedévben nőtt, jelentősen felülmúlva a 4,5 százalékos piaci várakozást. Annak ellenére, hogy a legfontosabb gazdasági partnereink növekedése folyamatosan mérséklődik, a magyar gazdaság lendülete továbbra is kitart.

A mai meglepően erős adat ellenére az elemző továbbra is úgy véli, hogy a gazdaság 2019-ben veszíthet lendületéből, hiszen a külső kereslet várt romlását nem lehet figyelmen kívül hagyni. A lassulás mértékét ezen kívül az határozza majd meg szerinte, hogy a tavalyihoz mérten alacsonyabb reálbérnövekedés milyen hatással lesz a belső keresletre és hogy mennyi nagyberuházás húzódott át idénre.