szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elsöprő többséggel támogatták azt, hogy március 29-én még ne lépjen ki az Egyesült Királyság az EU-ból. Azt még nem tudni, mikor lép ki az ország, és az sem, hogy hogyan, a parlament alternatív megoldásait sem támogatták ugyanis a képviselők.

441 szavazattal 105 ellenében támogatta a brit parlament alsóháza azt, hogy elhalasszák a Brexitet. A múlt heti EU-csúcson elfogadott egyezség alapján a kilépés május 22-én történik meg, ha addig elfogadják a Brexitről szóló megállapodást, ha pedig nem, a londoni kormánynak április 11-ig jeleznie kell, hogy hosszabb halasztást kér.

Erről egyelőre nem tudunk semmit, és a Brexit feltételeiről sem, elbukott ugyanis a parlamenti puccs is, vagyis az az akció, hogy a képviselők alternatív megoldásaival oldják fel a patthelyzetet. A képviselők nyolc ilyen alternatíváról szavaztak, ám kivétel nélkül mindet elvetette a többség. Ezek között volt, amelyik a belső piaci tagság megtartásával képzelte volna el a Brexitet (soft Brexit), volt amelyik a no deal elkerülése érdekében visszavonta volna a kilépésről szóló indítványt, és nem ment át az sem, amely a megállapodást népszavazással erősíttette volna meg.

A tehetetlenséget John Bercow is megelégelhette, az ülésen a szavazások utáni vitában azt közölte egy képviselővel:

négy hónapja fogadta el az EU az egyezményt, azóta az összes ülésen jelen voltam, és soha nem sikerült megállapodásra jutnia a Háznak. Nem értem, miért most csodálkozik el azon, hogy nem jutott megállapodásra.

A patthelyzet feloldása érdekében Theresa May délután azt is megígérte, hogy a Brexit-tárgyalások második fázisában - vagyis a jövőbeni viszonyról szóló egyeztetés idején - átadja másnak az irányítást. May a konzervatív frakció kormányzati funkcióval nem rendelkező tagjait tömörítő 1922 Bizottsága előtt beszélt erről. A kormányfő azt már korábban jelezte, hogy nem kíván a következő, 2022-es választásokig a helyén maradni, mostani kijelentése azonban arra utal, ennél jóval előbb távozhat. Pontos időpontot azonban most sem említett.

Azt azonban korábbi nyilatkozatokból sejteni lehet, hogy a kormányfő pártja nyomásának engedett: a Brexit-párti toryk azt várták el tőle, hogy a kilépési megállapodás elfogadásáért cserébe távozzon a helyéről. Délutáni beszéde után több konzervatív képviselő jelezte is, hogy kész megszavazni az eddig kétszer elutasított dokumentumot, ez azonban még messze nem jelenti azt, hogy megoldódott volna a patthelyzet.

Ennek az egyik oka azt, hogy a kormányt kívülről támogató északír DUP még mindig nem támogatja a megállapodást, márpedig az ő tíz voksuk - vagy legalább a képviselőik tartózkodása - szükséges lenne a többséghez. A párt azonban szerda este nyilatkozatban jelezte, még mindig elfogadhatatlan a számára az ír-északír határ átjárhatóságát biztosítani hivatott tartalékmegoldás, a backstop ebben a formájában.

 

A másik probléma az, hogy még az sem világos, mikor és hogyan történik meg a harmadik szavazás a Brexit-megállapodásról. Az EU a rövid (május 22-ig tartó) halasztás feltételéül azt szabta, hogy még a héten fogadják el az egyezményt, ám amíg az unió már nem hajlandó módosítani rajta, John Bercow házelnök a jelenlegi formájában nem engedi, hogy a kormány újra beterjessze a Háznak. Ráadásul - mint azt szerdán közölte az alsóház ülésén - bármilyen voksolást csak a jövő héten tart elképzelhetőnek.