szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elnök nem nevezi meg a Huaweit, de a határozatban egyértelműen rájuk gondol. A gyártó nem hagyta szó nélkül a dolgot.

Össztűz alatt a Huawei
A Trump-adminisztráció előbb főellenséggé nevezte ki a Huaweit, majd a vállalat magabiztossága és felhasználói lelkesedés megtépázása után, úgy tűnik, kihátrál az amerikai vállalatok számára elrendelt embargóból. Kérdés, hogy a Huawei megbízik-e ezután az amerikai beszállítókban, vagy inkább saját lábakra próbál állni.
Friss cikkek a témában

Donald Trump amerikai elnök szükségállapotot rendelt el annak érdekében, hogy megvédje az amerikai számítógépes hálózatokat a külföldi ellenségektől – írtuk meg korábban. Azelőtt pedig arról számoltunk be, hogy az amerikai elnök az összes amerikai cégnek megtiltaná, hogy Huaweit használjon, amellyel tovább korlátozná a kínai gyártó amerikai jelenlét.

A hazánkban is népszerű vállalat nem hagyta annyiban a dolgot, csütörtöki közleményében a magyar a Huawei úgy fogalmazott:

A Huawei eltiltása az egyesült államokbeli üzleti tevékenységek folytatásától nem teszi biztonságosabbá és erősebbé az országot, éppen ellenkezőleg.

"A Huawei Technologies világszerte az 5G-kutatások és fejlesztések megkérdőjelezhetetlen vezetője. Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk az Egyesült Államok fejlesztéseibe, és hatékony intézkedésekkel garantáljuk termékeink biztonságosságát" – írták, hozzátéve, hogy "a Huawei eltiltása az Egyesült Államokbeli üzleti tevékenységek folytatásától nem teszi biztonságosabbá és erősebbé az országot, éppen ellenkezőleg, gyengébb, de költségesebb alternatívákhoz kell majd fordulniuk, így lemaradnak az 5G fejlesztésekben, mely végső soron az amerikai vállalatokat és fogyasztókat károsítja majd.

Az észszerűtlen korlátozások bevezetése továbbá sérti a Huawei jogait, és egyéb súlyos jogi problémákat is felvet".

A kínai távközlési vállalat korábban pert indított az Egyesült Államok szövetségi kormánya ellen, mert szerinte Washington alkotmányellenesen korlátozza üzleti tevékenységét. A Huawei alapítója szerint az Egyesült Államok azért sem tudja eltaposni őket, mert a világnak szüksége van a cégre.

A Huawei-bojkottról szóló további cikkeinket itt érhetik el.