szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az intézkedések nem érintik az ügyfelek értékpapír-állományát és pénzeszközeit.

29,5 millió forintra bírságolta az Equilor befektetési szolgáltatót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – közölte a jegybank.

Az MNB az eljárása során a 2016. július 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át, és megállapította, hogy a társaság befektetési tanácsadási tevékenysége során nem tett eleget az ehhez kapcsolódó előzetes tájékozódási és alkalmasságértékelési kötelezettségének. A befektetési tanácsadást nyújtó üzletkötők teljesítményjavadalmazása kizárólag az ügyletkötések számának növelésére, nem pedig a szolgáltatások minőségi szempontjaira épült.

Mint írják, az Equilor végrehajtási politikája nem tartalmazta teljeskörűen a végrehajtási helyszínek jegyzékét, így erről az ügyfelek sem tájékozódhattak ügyleteik előtt időben. A végrehajtási politika emellett a végrehajtás minőségének ellenőrzése és a partnerkiválasztás szempontjából hibásan egységes termékcsoportként kezelte a deviza forward és opciós ügyleteket. A befektetési szolgáltatónál hiányzott a piaci manipuláció meghatározott eseteinek azonosítását és megakadályozását célzó megfelelő szűrőrendszer is.

Emellett informatikai téren nem volt megfelelő a hálózat biztonságát szavatoló rendszerek konfigurációja és a hálózati egységek kialakítása, s az Equlior nem gondoskodott a telepített verziók frissítéséről, illetve a hozzáférési jogosultságok megfelelő kezeléséről sem. A társaság összességében nem volt felkészülve a rendkívüli helyzetek kezelésére és az üzletmenet-folytonosság fenntartására a megfelelő tesztekkel.

A pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzése kapcsán a befektetési szolgáltató a 10 millió forint feletti készpénzbefizetéseknél és egyes kockázatos ügyfeleinél elmulasztotta a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzését. A társaság az MNB szerint nem tudta kiszűrni a pénzmosás, terrorizmusfinanszírozás szempontjából kockázatos ügyfeleket, ügyleteket, s a gyanús tranzakciók bejelentésére is csak késve került sor a megfelelő szerv felé.

Az MNB hétfőn publikált határozatában 90, illetve 180 napos határidő kitűzésével kötelezte az Equilort, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg. A prudenciális jogsértések miatt az MNB 21 millió, a pénzmosási szabálytalanságokért pedig 8,5 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a befektetési szolgáltatóra.

Hozzáteszik, az intézkedések nem érintik az ügyfelek értékpapír-állományát és pénzeszközeit, amelyek teljes mértékben rendelkezésre állnak.