szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lélegeztetőgépeket és egyéb védőfelszereléseket is köztehermentesen szereznék be.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Magyarország – több másik országgal együtt – kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel vám- és áfamentességet kért a külföldről behozott szájmaszkokra, lélegeztetőgépekre és egyéb egészségügyi védőfelszerelésre – közölte az adóügyekért felelős államtitkár. 

A testület már a héten meghozhatja döntését.

Izer Norbert elmondása szerint a mentesség nem vonatkozna automatikusan minden egészségügyi védőfelszerelésre, ugyanis csak az ingyenesen szétosztott termékek lehetnek köztehermentesek.

A szájmaszkok után, ha az nem az Európai Unióból érkeznek, vámot is kell fizetni. A vámtétel 6,3 százalék vagy 12 százalék, attól függően, hogy az eszközök milyen anyagból készültek. A vámon kívül általános forgalmi adó is terheli őket – magyarázta Izer.

Újbuda polgármestere múlt héten írta a Facebook-oldalán, hogy a Kínából megrendelt 50 ezer szájmaszk ára elég borsos lett az adók miatt. László Imre szerint a maszkok ára szállítással együtt 40,3 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak. "A kormány azonban erre még 10,8 millió forint áfát és 6,1 millió forint vámot is rátesz, így 57,4 millió forintot, vagyis 40 százalékkal többet kell fizetnünk a szállítmányért."