szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Se védőfelszerelésből, se oxigénpalackból nincs elég.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Jemen egészségügyi rendszere gyakorlatilag összeomlott, miközben a koronavírus-járvány egyre terjed a polgárháborús országban – közölte pénteken az ENSZ genfi hivatala, sürgős adományfelhívást intézve a nemzetközi közösséghez.

"A segélyszervezetek Jemenben annak alapján dolgoznak, hogy országszerte tömeges fertőzések vannak" – mondta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. "Többek jelezték közülük, hogy Jemen a szakadék szélén áll. A helyzet rendkívül riasztó, arról beszélnek, hogy az egészségügyi rendszer gyakorlatilag összeomlott" – tette hozzá.

Mint mondta, értesüléseik szerint a helyi klinikák többeket elutasítottak, mert nem volt elég orvosi oxigénpalack, illetve védőfelszerelésük. Egy külföldi segélymunkásokat szállító légijárat érkezett csütörtökön Ádenbe, de a munka dandárját a jemeniek végzik helyben – ismertette Laerke. A jemeni hatóságok hivatalos adatai szerint a 28 milliós országban eddig 184 fertőzöttet azonosítottak, akik közül harmincan elhunytak a kórban. Laerke szerint a valós számok minden bizonnyal ennél jóval magasabbak.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet által Ádenben működtetett, koronavírus-betegeket ápoló központ ugyanakkor legalább 68 halottat jelentett az utóbbi két hétben. Az MSF szerint a hivatalos országos adatoknál kétszer nagyobb szám azt jelenti, hogy

sokkal nagyobb katasztrófa van kibontakozóban a városban.

Laerke, felidézve, hogy a világszervezet és Szaúd-Arábia virtuális donorkonferenciát rendez tíz nap múlva, kijelentette: "Létfontosságú, hogy a nemzetközi közösség most fellépjen a június 2-i adománygyűjtő konferencián, mert különben pénzügyi zátonyra futunk". Hozzátette, hogy az ENSZ kétmilliárd dollárt fog kérni jemeni humanitárius programjainak fenntartására.