szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Örülhetnek a budaörsi gazdák: a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké.

Az Európai Bizottság hétfőn oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést – közölte az Agrárminisztérium (AM). A Budaörsi őszibarack a közlemény szerint a következőképpen ragadható meg:

  • intenzív illatú,
  • aromaanyagokban gazdag,
  • üde savassággal párosul az édes íze,
  • pirosas fedőszínű,
  • molyhos héjú,
  • a húsa nem túl kemény, állománya leveses.

A minisztérium emlékeztet, hogy Budaörsön és környékén az őszibarack-nemesítés hagyománya a XIX. század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarackfajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki. Az emberi szaktudás meghatározó szerepet játszik a kézzel való ritkítás, a tapintásos érettségvizsgálat és a kézi szedés során. De fontos az is, hogy a gyümölcs termőterületén jó a talaj, a magas napsütéses órák száma nagy napi hőingadozással párosul és az érési időszakban pedig sokat esik.

A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké. A Budaörsi őszibarack a 67. uniós oltalomba vett magyar áru, és az AM szerint további 17 új földrajzi árujelzős eljárás van folyamatban. A részletekről a gi.gov.hu oldalon ígér bővebb tájékoztatást a minisztérium.

Csányi Nikolett - Ká Zoltán Zhvg

Mezőgazdasági kultúrsivatag lehet a Kárpát-medencéből - videó

Ha továbbra is a megszokott módon folytatódik a mezőgazdasági termelés, a termőföld elsivatagosodásához vezethet a régiónkban is. Ezt jelzi előre, hogy a Föld talajainak már csak töredéke termőképes. Ezért pedig nem csak a klímaváltozás felel, a tápanyagot és az élőhelyet biztosító talaj leromlását az emberiség okozza. Annak jártunk utána, mit lehet tenni ennek elkerüléséért.