szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezzel a teljes összeg több mint 75 millió euróra emelkedik.

Izrael háborúban
Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A háború legfontosabb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombat délután beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd ezt követően bejelentette, hogy a Bizottság 50 millió euróval megemeli a Gázának szánt humanitárius segélykeretet. Ezzel a teljes összeg több mint 75 millió euróra emelkedik. Hozzátette, hogy folytatják szoros együttműködésünket az ENSZ-szel és annak ügynökségeivel annak biztosítása érdekében, hogy a segély eljusson a Gázai övezetben a rászorulókhoz.

"A Bizottság támogatja Izrael azon jogát, hogy megvédje magát a Hamász terroristákkal szemben a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartása mellett. Keményen dolgozunk azon, hogy a gázai ártatlan civilek támogatást kapjanak ebben az összefüggésben” - fogalmazott Ursula von der Leyen.

Hétfőn posztolt az X-en Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar uniós biztos arról, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a palesztinoknak szánt, összesen 691 millió eurós fejlesztési portfolióját. Azt írta, „minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük”. Az Európai Bizottság azonban később cáfolta őt. Azt írták, hogy mivel nem voltak előirányozva kifizetések, felfüggesztés sincs. Jelezték viszont: valóban felülvizsgálják a palesztinoknak nyújtott támogatásokat, hogy ne kerülhessen uniós pénz közvetetten sem terroristákhoz, így azok ne tudják ebből finanszírozni Izrael elleni háborújukat.