szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kereszténydemokrata Néppárt javaslatára átkerülne a döntés a munkavállalók kezébe, ha a parlament is megszavazza.

Jövő évtől a szülők, vagyis a munkavállalók, nem pedig a munkáltatók dönthetnének a gyerekek után járó pótszabadságról – mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A Munkástanácsok Országos Szövetségének javaslatára már a parlament előtt vannak a részletszabályok, amelyeket a Kereszténydemokrata Néppárt nyújtott be.

Ha megszavazza az Országgyűlés január 1-től léphet hatályba a rendelkezés, amely a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt érinti. A jelenlegi szabályozás szerint a munkavállaló a szülői szabadság és a pótszabadság kérelmére vonatkozó igényt 15 nappal az időpont előtt be kell nyújtania. A változtatás szerint a 15 napos szabály megszűnne, a munkáltatónak pedig kötelessége lenne a szülő által megadott időpontban kiadni a pótszabadságot. Ugyanakkor az az általános szabály megmaradna, miszerint a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy működését sértő ok miatt legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, vagy megszakíthatja a kikért szabadságot.

Czomba a köztévé műsorában hozzátette, a törvény szerint 16 évnél fiatalabb gyerek után két-, két gyerek után négy-, a kettőnél több gyerek után pedig hétnapnyi pótszabadság jár. Ez több mint 1,5 millió embert érint Magyarországon, így az államtitkár szerint logikus lépés lenne, ha az ő kezükben lenne a döntés.