szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szociális ügyekért felelős svéd miniszter kritizálta az új családpolitikai bejelentéseket.

Ahogy korábban megírtuk, Annika Strandhäll, a svéd szociális tárca vezetője azt írta a családvédelmi akcióterv bejelentése nyomán, hogy a magyar családpolitika "bűzlik a 30-as évektől". A miniszter szerint "riasztó, ami Magyarországon történik", mert Orbán Viktor azt akarja, hogy több "igazi" magyar gyerek szülessen.

Erre válaszul Szijjártó Péter azt mondta: "A családokra költjük a pénzt, nem a migránsokra." A magyar miniszter szerint Svédországban ez fordítva van, ott a migránsokra költenek a családok helyett.

A magyar külügyminiszter pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre közölte: Strandhäll megjegyzései miatt bekérette a budapesti svéd nagykövetet.

Szijjártó szerint megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt. A nagykövetnek elmondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését.

A diplomata – magyarázta Szijjártó – tudomásul vette a magyar álláspontot, és ígéretet tett arra, hogy továbbítja az üzenetet.

hvg.hu Világ

Amerikai segítséget kért Szijjártó az orosz gázfüggőség ellen

Az amerikai kormány segíthet csökkenteni Magyarország orosz energiafüggőségét, ha arra bátorítja az amerikai Exxon céget, hogy kezdje meg a fekete-tengeri Domino-1 gázmező régóta húzódó kitermelését – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel folytatott washingtoni tárgyalásán.