szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Terror Háza Múzeum főigazgatója a rendszerváltás 30. évfordulójának emlékévét koordinálhatja.

A történész, aki korábban az 1956-os emlékév, majd az „első világháború 100. évfordulójára történő méltó megemlékezés” koordinálásáért felelős kormánybiztos volt, most újabb feladatot kapott a miniszterelnöktől. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint március 15-től ő irányíthatja a „30 éve szabadon” emlékév szervezését.

Schmidt Mária feladata többek között az lesz, hogy koordinálja az 1989-90-es rendszerváltoztatás 30. évfordulójával kapcsolatos megemlékezéseket, rendezvényeket, ismeretterjesztő programokat, illetve az ezekhez előirányzott közpénzek felhasználásával kapcsolatos döntés-előkészítő tevékenységet. A témában létrehozott emlékbizottság működéséért is ő felel majd, és „külön hangsúlyt fordít” a rendszerváltoztatás után született generációk tájékoztatására és a programokba való bevonására. Koncepciót kell továbbá kidolgozna az emlékév eseményeit feldolgozó és bemutató, „a köznevelés

rendszerében alkalmazható oktatási segédanyag” létrehozására.

Az emlékév programjaira a kormány összesen 12 milliárd forintot fordít.

Schmidt kormánybiztosi tevékenységéért díjazásban és juttatásban nem részesül, és titkárság sem segíti a munkáját.

Gergely Zsófia Itthon

96 ezer forintért bérelt parkoló: zsíros üzletet kötött Schmidt Mária cégével a kormány

Havonta nettó 101 millióért, így évente több mint 1,2 milliárd forintért bérli az Orbán-kormány a saját kormánybiztosának ingatlancégétől a belváros legfrekventáltabb részén található irodaházat, ahová 2021-ig átköltöztették az Agrárminisztériumot – derült ki a szerződésből, amit a hvg.hu-nak sikerült megszereznie. A megállapodást szakértőkkel vizsgáltattuk át, akik szerint kevés ilyen nagyvonalú konstrukciót látni az ingatlanpiacon. A kormány viszont arra hivatkozik, hogy csak Schmidt Máriáék épülete felelt meg az igényeiknek, mert a tárcának közel kell maradnia a Parlamenthez, és ezt az épületet a rendőrség jobban tudja védeni.