szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Frontsebészet – a Bajnai-kormány éve címmel jelent meg az a könyv, amit pénteken mutattak be Budapesten. Bajnai Gordon azt mondta, a feladatot végrehajtották, ez pedig az volt, hogy megmentsék az országot az összeomlástól. Egyúttal kifejtette, szerinte hogyan lehetne leváltani a Fideszt.

Számottevően több politikussal képviseltette magát az MSZP a péntek kora délutáni rendezvényen, mint manapság a Parlamentben, árnyék- és szakértői kormányt is lehetett volna alakítani a helyszínül szolgáló hotelben. Még egy emlékkormányülést is tartottak az egyik szobájában. Itt volt többek között Szekeres Imre, Baja Ferenc, Oszkó Péter, Lendvai Ildikó, egy sor, ma a Párbeszédben dolgozó politikus.

Fazekas István

A 168 Óra kötetbemutatóján Bajnai Gordonnal Pető Péter újságíró beszélgetett, rögtön az első kérdése az volt: tíz év távlatából visszagondolva, megérte?

“Ez soha nem merült fel kérdésként, személyesen a legnagyobb megtiszteltetés az életemben” – mondta Bajnai. Ráadásul, tette hozzá, az országnak is megérte. “Ha akkor nem cselekszünk, elsüllyed az ország.” De nem volt egy egyszerű folyamat, amíg az MSZP Gyurcsány Ferenc távozása után Bajnai Gordon személyében találta meg az új miniszterelnököt, a kormányfői castingon még az akkori Electrolux-vezér neve is felmerült.

Hátranéztem, és azt láttam, hogy mögöttem már senki nincs a sorban – emlékezett vissza azokra a napokra Bajnai.

Azért mondott igent a felkérésre, mert “ha tudod a megoldást, nem mondhatsz nemet” – mondta, a kérdés csak az volt a számára, lesz-e támogatottsága a parlamentben és a társadalomban a programjának. Amikor kinevezése után először felment a parlamenti szobájába, elgondolkodott, mihez fog kezdeni, ha hamarosan százezer ember jelenik meg ablaka alatt, a Kossuth téren. “Nem lett. Nem csoda, hiszen találtam a kormányomba 12 mesterlövészt, akik értettek ahhoz, amit csináltak.”

Fazekas István

Felvetődött, nem lett volna jobb, ha Gyurcsány távozása után előrehozott választást tartanak. A volt miniszterelnök erre azt mondta, hallott róla, hogy felvetődött az MSZP-ben is, de Bajnai szerint gyorsan kellett cselekedni, nem lett volna jó ötlet, ha a pártok kampányolni és ígérgetni kezdenek. “A válság nem bírta volna ezt ki.” Saját politikai credóját úgy határozta meg, hogy “mindig feladatokat vállaltam, kitűztük a célokat, majd megnéztük, elértük-e a sikert”, a kormányzáshoz is így fogott hozzá. Így választotta ki minisztereit is, Balázs Péter külügyminisztert például négyszer hívta fel, negyedjére bevásárlás közben volt a későbbi tárcavezető, azt mondta, elvállalja, csak most épp fizet.

A gyors sikerek legitimálták a kormányt, emlékezett vissza, majd az első sorokban ülő volt miniszterei nézve megkérdezte, érezték-e rajta, hogy valaha le akart mondani. Zúgott a nem.

Tudtuk, hogy ez olyan, mint a Mission: Impossible, de Tom Cruise is győzni szokott a végén – mondta Bajnai.

Felidézte, 2009 őszén találkozott egy későbbi fideszes miniszterrel, aki azt mondta neki, a legjobb dolgot csinálja a Fidesz számára a válságkezelő kormány, az ország helyzete javul, a kormánypártoké romlik. Tudja, a hatalom olyan drog, amihez könnyű hozzászokni, de az ő egy éve ehhez kevés volt.

Nemcsak a válságkezeléssel kellett foglalkoznia a Bajnai-kormánynak, a romagyilkosságok is ekkor voltak, a kormányfő erre úgy emlékezett vissza, nagyon megviselték a támadások. Visszaemlékezett, egy fegyverboltos azt mondta a nyomozóknak akkor, ha tudja, mire kellett az elkövetőknek a lőszer, ingyen adta volna. “Megrázó volt.”

Fazekas István

Nem érzi személyes kudarcának, hogy később a Fidesz kétharmaddal nyert, nem ígérték, hogy a kormánypártok jól fognak szerepelni a következő választáson, de az országot megmentették az összeomlástól. A jelen közállapotok okán is szóba került Soros György, hiszen Bajnai miniszer volt akkor, amikor milliárdos egyik alapja shortolni kezdte az OTP részvényeit. “Az ilyen alapok a sebezhető országokra mennek rá – indokolta Bajnai – a leggyengébb gazellát nézik ki.”

De én nagyon tisztelem Soros Györgyöt.

Ugyanis – magyarázta – saját eszével és tehetségével lett sikeres pénzügyi szereplő, vagyonát pedig társadalmi célokra is fordította.

A 2014-es választásokra Bajnai visszatért, ezt sem bánta meg, hitt a korszakváltásban, de a mai eszével naiv volt. Hibázott ő is, hiba volt párttá alakítani az Együttet, de Orbán Viktor a pártokra szabta a választási rendszert, így ez kényszermegoldás volt.

Kell egy másik néppárt, amivel le lehet váltani Orbán néppártját.

Ez azóta sem sikerült, de Bajnai szerint ez a siker kulcsa. A 2014-es választások után azt mondta, a bukás egyik oka az, hogy keveset értettünk meg Magyarországból. A kérdésre, hogy mostanra többet ért-e Magyarországból, azt mondta, ideje kétharmadát külföldön tölti, ami segít ebben a megértési folyamatban.

Nem a demokráciát kell kárhoztatni, ha rosszul mennek a dolgok. Én hiszek a demokráciában.

Az emberek többsége ráadásul – magyarázta – mindig a rendelkezésére álló lehető legjobb lehetőséget választja, azonban most a választók nem jutnak hozzá minden lehetőséghez, így a választásuk is korlátozott. “Hiányzik a független sajtó. Amíg hazugsággyárak tömik a fejüket, az emberek nem látnak tisztán. A demokrácia talán legfontosabb kelléke a független, elérhető, valódi tájékoztatás.”