szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Szabadságot a tudománynak, szabadságot az Akadémiának címmel tartanak felvonulást vasárnap Budapesten, hogy így tiltakozzanak a kormány ellen, kiállnak a Magyar Tudományos Akadémia mellett.

A Magyar Tudományos Akadémia vezetése hétfő délután kapta meg a kutatóhálózatok leválasztásáról szóló kormánytervezetet az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM). Ekkor derült ki, hiába a hosszú egyeztetési folyamat és az MTA ellenállása, ahogy arra számítani lehetett, végül csak az történik, amit Palkovics László akart: a kutatóintézetek elkerülnek az MTA-tól.

Az MTA ugyan jelezte, nem fogadják ezt el, Gulyás Gergely miniszter erre a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, ezt nem is az Akadémiának, hanem a Parlamentnek kell elfogadnia. Fiatal kutatók levelet is írtak Orbánnak, félnek, egy teljes tudósnemzedék veszhet el.

Ilyen előzmények után tüntetnek vasárnap az MTA mellett, több ezren.

 

Máté Péter / HVG
Máté Péter / HVG
Máté Péter / HVG
Máté Péter / HVG
Máté Péter / HVG
Máté Péter / HVG

A menet délután kettőkor találkozott a Corvinus egyetemnél, onnan vonultak a kormány tudományosság elleni intézkedéseinek stációit érintve az MTA Széchenyi téri székházához. Érintik:

  • az ELTE BTK-t,
  • a CEU-t,
  • majd így érkeznek az MTA elé.

Ahol többek között felszólal Rainer M. János történész is, a megszüntetett ’56-os Intézet vezetője.

A vasárnapi tüntetés meghívójában ez a szöveg állt:

„Palkovics miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná.

Ez rablás, a szellemi és anyagi erőforrások kisajátítása.

A minisztérium a kutatóintézeteket új intézményhálózatba terelné, amely kormányzati többségű irányítótestület vezetése alatt működne a jövőben. Ez a lépés a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózat és egyben az autonóm kutatási tevékenység végét jelenti Magyarországon.

Ne hagyjuk, hogy a tudomány szabadsága (is) elvesszen!”

 

A hvg.hu megkérdezte az Európai Bizottságot az ügyben még pénteken. Szokatlan határozottsággal üzent Brüsszel a magyar kormánynak a Magyar Tudományos Akadémia átalakítása miatt.

„Az Európai Bizottság szorosan követi a fejleményeket a magyar állami kutatási rendszert illetően, különösen az akadémiai és kutatási szabadság megőrzésének jelentőségére figyelemmel. Az Európai Bizottság kiáll a kutatási szabadság és az intézmények autonómiája mellett, mind a finanszírozás, mind az önkormányzás tekintetében. A Bizottság továbbra is figyeli az eseményeket, fejleményeket, és arra ösztönzi a kormányt, tartózkodjon mindenféle olyan döntéstől, ami szűkíti a tudományos és akadémiai szabadságot az országban.”