szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyjából annyit üzent: nincs itt semmi látnivaló.

Ahogy a múlt héten megírtuk, tovább csúszhat a Fidesz néppárti felfüggesztése után megalakult, a magyar kormánypártot vizsgáló bölcsek tanácsának korábban júniusra halasztott budapesti látogatása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Gert Pöttering ne dolgozna: úgy tudjuk, nemrég levelet küldtek fideszes tárgyalópartnereiknek, amelyben főleg a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket tettek fel.

A csütörtöki Népszava cikke szerint Orbán Viktor személyesen is kommunikál a bölcsekkel: a lap birtokába jutott, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak címzett levél szerint a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy miért kampányol a kormány az EU-val és az EPP ellen, azt válaszolta:

ők csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Arra, hogy szerinte mit jelent az illiberális demokrácia, úgy válaszolt: ő maga kereszténydemokrata, hisz a család alapvető fontosságában, és abban, hogy a magyar kultúra alapja a kereszténység, egyébként pedig migránsellenes. A lap szerint arra a kérdésre kitérő választ adott, amely azt firtatta, milyen más koalíciókat tudna elképzelni az EP-ben a Néppárton kívül.

A Népszavából kiderül, hogy a kormányfő azt állítja, a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért nem indított még egyetlen eljárást sem az országgal szemben az Európai Bíróság. A magyar bíróságok függetlenségéről azt írta: ez garantált az alkotmányban. A közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonásáról ugyanakkor a lap szerint nem tett említést.

A szólás- és véleményszabadság hazai helyzete is rendben van Orbán szerint. A miniszterelnök – olvasható a cikkben – megemlítette a kormányközeli sajtótermékeket tömörítő KESMA-t, de hangsúlyozza, hogy a legfontosabb közéleti médiumok – az RTL Klub Híradó, a HVG, az ATV, a Blikk, a Népszava – kormánykritikusak.

A korrupcióról is írt Orbán, aki úgy látja, ezen a téren sincsen ok szégyenkezésre, mivel Magyarországon több ügyészségi nyomozás indul az unió csalás elleni hivatalának (OLAF) vizsgálatai nyomán, mint amekkora az európai átlag.

Azt is közölte a Népszava szerint Orbán, hogy a CEU önként távozott Bécsbe.

Azt az állítást pedig "teljes nonszensznek" nevezte, hogy a Fidesz ne lenne elég elkötelezett az európai értékek iránt, és emiatt nincsenek uniós zászlók egyes közintézményeken.