szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint négy órán keresztül tartott a házkutatás Pikó András józsefvárosi polgármester-jelölt kampányközpontjában, személyes adattal való visszaélés miatt. Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt hallgatta meg tanúként a rendőrség. Pikó András a helyszínen ártatlanságukat hangoztatta, Karácsony Gergely péntekre tüntetést szervez.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Délután ötkor szállt ki a rendőrség házkutatást tartani Pikó András kampánycsapatához a Baross utcába, miután személyes adattal való visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indítottak a Magyar Nemzet cikke nyomán. A rendőrök negyed 10-kor hagyták el a helyszínt. Tudósítónk szerint Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt hallgatták meg. A BRFK kérdésünkre azt írta, gyanúsítottként nem hallgattak ki senkit, ezt a helyszínen is megerősítették:

csak tanúmeghallgatás volt.

Pikó András polgármester-jelölt fél hét után indult a helyszínre, akkor beszéltünk vele először. Annyit tudott, kampányfőnökével beszélnek a rendőrök, de nem tudta, hogy az kihallgatásnak minősül-e. Pikó úgy tudja, a helyi választási iroda kért vizsgálatot ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól és a rendőrségtől is.

Máté Péter

Helyszínen lévő kollégáink beszámolója szerint öt rendőr ment ki, közülük három civil ruhás negyed 8 körül elment, papírok nem voltak náluk, nem úgy tűnt, hogy bármit lefoglaltak volna. A BRFK nem válaszolt az erre vonatkozó kérdéseinkre. Az udvarra kihallatszott, mikor a bent maradt rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel Udvarhelyi Tesszával. Az irodába ez idő alatt Pikó András sem tudott bemenni.

Máté Péter

Pikó a helyszínen a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta, senkitől semmilyen személyes adatot nem rögzítettek, a vizsgálat szerinte őket fogja igazolni.

Azt is mondta, "kicsit mosolyogva" állnak a demonstratív rendőri fellépés előtt, mert a házkutatás szerinte az eddigi munkájuk egyfajta elismerése. Elmondása szerint olyan területre tévedtek, amely a Fidesz számára elviselhetetlen, amikor a kerületi korrupcióról beszéltek.

Nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy egy teljesen nyilvánvaló rágalmazásnál a rendőrséget poltiikai célokra használják fel Magyarországon.

Máté Péter

A vizsgálatról nem kapott hivatalos értesítést, a rendőrök érkezése nem volt előre bejelentve. Elmondta, szó volt arról, hogy lefoglalják a bent lévő laptopokat és kihallgatják a kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát. Kérdésünkre elmondta azt is, nem gondolja, hogy bármi oka lenne arra, hogy visszalépjen.

Karácsony is odament

Szolidaritásból több politikus is megjelent a helyszínen, köztük Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, aki péntek délutánra tüntetést hirdetett meg. A hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta, kezdi Moszkvában érezni magát.

Karácsony a helyszínről élőben jelentkezett be Facebook oldalán, Pikó András mellett állva. Arról beszélt, biztos Pikóék ártatlanságában. Karácsony szerint

a Fidesz önmagát buktatja le azzal, hogy ha meglátnak egy fotót arról, hogy emberek számítógép előtt ülnek, akkor csak arra tudnak gondolni, hogy listáznak, és felidézte a Kubatov-listák történetét. Azt is mondta, szerinte Pikó András és csapata nem csak a törvényeket tartja be, de a legszigorúbb erkölcsi normákat is, de lehet, hogy közben naivak.

Nem emlékszik arra, hogy választási kampányban bármi hasonló történt volna. Pikó szerint ugyan félelmetesnek tűnik kívülről, ami történik, de ők nyugodtak.

Higgyük el, hogy többen vagyunk, mert tényleg többen vagyunk, higgyük el azt, hogy nem akkor vagyunk büntetésben, ha ellenzéki polgármestert választunk, hanem most vagyunk büntetésben, amikor egy fideszes korrupciós gépezetet olajozunk.

Karácsony az élő után nem sokkal el is ment. Gulyás Márton aktivista is kint volt a helyszínen, tudósítónk szerint kiabálva zavarta el a HírTv stábját, mire Pikó is kiment a bejárathoz, és közölte, ez magánterület.

Reviczky Zsolt

Hétfőn a kormánypárti Magyar Nemzet írt arról, hogy titkos adatbázist építhetnek Pikó András támogatói, ugyanis Udvarhelyi a Facebookon megosztott egy fotót, amelyen a kampánystáb tagjai számítógépek előtt ülnek. A lap szerint az aktivisták személyes adattal való visszaélést követtek el, bár Udvarhelyi a dologról a hvg.hu-nak azt mondta: "Nem vagyunk teljesen hülyék, hogy ha illegális dolgot tennénk, azt kiposztolnám egy Facebook-csoportba". Hozzátette, szó sincs tiltott adatbázis-építésről, éppen azt ellenőrizték, megvan-e minden aláírásgyűjtő ív, mert le akarták adni azokat. "Próbáltuk összeszedni, kinél lehet még kint ív, azokat hogy tudjuk átvenni." A le nem adott ívek után ugyanis büntetést kell fizetni.

Udvarhelyi hangsúlyozta, az adatvédelmi törvényt betartják, az ajánlóíveken szereplő adatokat nem tárolják. Később viszont a 168 órának beszélt arról is,

azt is ellenőrizni szokták, hogy van-e hibás kitöltés, mert nem szeretnének azok miatt elégtelen aláírást beadni a választási bizottságnak.

Csakhogy a szerdai Magyar Nemzet szerint ez egy újabb bizonyíték volt saját maguk ellen: a lap állítása szerint a szervezet nem vette meg a névjegyzéket, így nem volt ellenőrizni sem.

A józsefvárosi választási iroda "választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés" gyanúja miatt kedden tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Magyar Nemzet cikke alapján, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig elrendelte a nyomozást az ügyben.

Serdült Viktória Itthon

Nehezített pálya: mire elég Pikó András neve Józsefvárosban?

Nincs könnyű dolga annak, aki meg akarja törni a Fidesz tízéves uralmát Józsefvárosban, főleg azzal a hátszéllel, ami Sára Botondnak van. Pikó András ellenzéki jelölt mégis bizakodó. A hvg.hu az önkormányzati kampányra kiválasztott 10 csatateret, amelyet kiemelten figyel. Minden héten jelentkezünk egy riporttal. Cikksorozatunk első helyszíne Szeged volt, most Józsefváros következik.