szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ennek az is az egyik feltétele, hogy megépüljön Paks II.

Megszűnik 2030-ra az energetikai célú szénégetés Magyarországon. Ennek feltétele, hogy megépüljön Paks II, valamint sikerüljön 2030-ig 7000 megawattra növelni az ország naperőmű-kapacitását – jelentette ki a köztársasági elnök kedden Gyulán, a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Kara diákjainak tartott előadásán.

Mindezek következtében az áramtermelésből származó szén-dioxid-kibocsátás drasztikusan csökken Magyarországon – tette hozzá.

30 percet magyarázta Áder, miért nem baj, hogy a kormány megvétózta a 2050-es klímacélt

Orbán Viktor helyére ugrott be Áder János a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Az új energiatermelő technológiák, kapacitások megteremtése mellett legalább ilyen fontos az épületek energiahatékonyságának növelése, a geotermikus energia nagyobb mértékű hasznosítása, a közlekedés, benne a tömegközlekedés elektronizálása, vagy gázüzemű, illetve hibrid meghajtásra való átállítása – magyarázta.

Hasonlóan fontosnak nevezte az energiaintenzív ipari ágazatok – cement-, üveg- és gumiipar – technológiai váltását, a mezőgazdaság metánkibocsátásának drasztikus csökkentését és az erdősítést.

Egyetlen szénerőmű van ma az országban, a Mátrai Erőmű (lignitet égetnek itt), ami Mészáros Lőrinchez köthető. Az erőmű bezárását az LMP és civilek is követelik, a minap azonban Palkovics László innovációs miniszter elvetette ezt, elsősorban a több mint tízezer munkavállaló közvetett-közvetlen helybéli foglalkoztatására hivatkozva. Átalakítására azonban uniós támogatást kérnek.

Nem állapodtak meg a 2050-es klímasemlegességről az uniós csúcson

Az Európai Bizottság kedden kiadott értékelése szerint a nemzeti tervek jelentős erőfeszítéseket tükröznek, de rámutat arra is, számos terület még javításra szorul az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.