szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megköszönte Tarlós Istvánnak az elmúlt éveket.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Hatalmas üdvrivalgás fogadta Tarlós Istvánt a Fidesz eredményváró helyszínén, a Bálnában. Tarlós mindenkinek megköszönte a szavazatokat, az elmúlt éveket.

Országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni. Nem érdemes ilyenkor túl sokat beszélni, nincs mit mondani, Budapest ma döntött, és Karácsony Gergelyt választotta meg. Éjféltől ő a főpolgármester, én pedig gratulálok neki

- mondta Tarlós, mire többen is fújolni kezdtek. A korábbi főpolgármester erre megismételte:

Gratulálok neki és sok szerencsét kívánok. Szép volt ez a 29-30 év számomra, nem feledem. Sok sikert kívánok!

- zárta rövidre az eddigi főpolgármester a beszédét. Tarlós után Orbán Viktor lépett a színpadra, ő azt mondta: Budapest vesztett egy polgármestert, ő viszont nyert egy kiváló tanácsadót.

"A választás nem csak Budapestről szólt, ezért engedjék meg nekem, hogy köszönetet mondjak minden választópolgárnak, aki ma elment szavazni. Szeretnék gratulálni mindenkinek, aki nyert. És persze, mindenkinek gratulálok, de első körben szeretnék gratulálni a Fidesz színeiben induló, mandátumot nyert képviselőknek, akik hosszú, kemény munkával nyerték el ezt a bizalmat. Ez egy nehéz választási kampány volt, nagy és nyílt politikai csata, olyan, amilyen egy demokráciában lennie kell. A listás szavazatokat tekintve a lassan már szokásossá váló 50 százalék fölötti eredményt tudta hozni a Fidesz-KDNP" - mondta Orbán.

"Úgy méltó és igazságos, hogy Tarlós Istvánnak köszönetet mondjak mindannyiunk nevében az elmúlt 9 évben végzett főpolgármesteri munkájáért. Nem fogjuk elfelejteni, István, hogy te voltál az, aki kirángatta a várost a csődhelyzetből, neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van, ami biztos lábakon áll, és amire mindannyian büszkék lehetünk."

Orbán elmondta: a mai napon a fővárosiak úgy döntöttek, hogy most valami más következik. "Ezt a döntést mi tudomásul vettük, és készen állunk az együttműködésre. Ami a Budapesten kívüli helyzetet illeti, tizenhárom megyei jogú városban továbbra is kereszténydemokrata többség van." Orbán hozzátette: köszöni a vidéki szavazók bizalmát, majd felsorolta, hány képviselőjük nyert mandátumot országszerte. "Magyarország legerősebb pártja a Fidesz, ennek tudatában fogunk viselkedni. Nekünk továbbra is Magyarország lesz az első."

A választásról percről percre itt tudósítunk.