szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nő bankoktól és magánszemélyektől is vett fel kölcsönöket, de a többségüket nem fizette vissza.

Elrendelték a letartóztatását egy korábban bíróként, most ügyvédként dolgozó nőnek, akit több százmillió forintos csalással gyanúsít az ügyészség – közölte a Budapest Környéki Törvényszék pénteken.

A 62 éves nőt többek között különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A nő 2008 októberétől kezdve pénzintézetektől igényelt és kapott többmilliós személyi kölcsönöket, amelyek törlesztőrészleteit egy idő után nem tudta fizetni, így újabb és újabb, a korábbi hiteleket kiváltó kölcsönöket vett fel. Ezek egy részét visszafizette, de a folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására 2012-től a kölcsönadókat megtévesztve magánkölcsönöket is felvett annak ellenére, hogy minden esetben tudta, hogy már a kölcsönök felvételekor sincs reális lehetősége azok visszafizetésére. A jelentős összegeket gyermekkori barátaitól, közeli ismerőseitől, kollégáitól igényelte.

A nő nyugdíjazásáig többek között a Fővárosi Törvényszéken dolgozott bíróként, jelenleg pedig ügyvédként dolgozik.

A letartóztatásra a bíróság szerint az adott okot, hogy tényleges tartózkodási helye nincs bejelentve, a bűncselekményekből származó vagyona a nyomozás során nem került elő, mindezek alapján pedig megalapozottan feltehető, hogy elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne. 

A bíróság szerint ráadásul a nő jogi végzettségére, korábbi bírói beosztására és jelenlegi ügyvédi tevékenységére tekintettel megállapítható, hogy tisztában volt cselekménye súlyával, annak jogi minősítésével, és tartott a büntetőjogi felelősségre vonástól, ráadásul amikor tudomást szerzett az ellene folyó büntetőeljárásról, a kölcsönt nyújtó személyeket hamis tanúzásra próbálta bírni, így alappal feltehető az is, hogy a sértetteket befolyásolná, a bizonyítékokat megsemmisítené vagy elrejtené. Emellett a bíróság szerint alappal lehet tartani attól is, hogy szabadlábra kerülése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el. 

A Fővárosi Törvényszék az ügyben elfogultságot jelentett be, arra hivatkozva, hogy a gyanúsított korábban bírói szolgálatot látott el bíróságukon, így a Fővárosi Ítélőtábla a Budakörnyéki Járásbíróságot jelölte ki az eljárásra. A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az indítványokat megvizsgálta és az ügyészi kezdeményezéssel egyetértve elrendelte a letartóztatását. A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be, így az nem végleges, de végrehajtható.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele a bűnhalmazatra tekintettel 2-12 évig terjedő szabadságvesztés.