szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Az Erő velünk van" – reagált a kinevezés hírére Karácsony Gergely főpolgármester.

Erő Zoltán építész, urbanista Budapest új főépítésze február elsejétől – közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken. Erő Zoltán Mártonffy Miklóst váltja a főépítészi poszton.

Erő Zoltán tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, valamint a Leuveni Katolikus Egyetem Történeti Városok és Épületek Központjában végezte. A Palatium Stúdió Kft egyik alapítója, a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora – olvasható a közleményben.

Erő Zoltán
budapest.hu

Mint írták, a nagy léptékű városfejlesztési és köztérfejlesztési projektek mellett hosszú évek óta foglalkozik történeti terek, épületek, városrészek építészeti revitalizációjával. A 2000-es évek elején Budapest városrehabilitációs programjában dolgozott, és részt vett a városfejlesztési koncepció megalkotásában is. 2004 és 2014 között a budapesti 4-es metró építész generáltervezőjeként a tervezőhálózat irányításáért, az egységes építészeti koncepcióért volt felelős.

A főváros építészeti arculatát alakító beruházás négy állomásának vezető tervezője. Rendszeresen tart előadásokat, szakfolyóiratokban publikál – olvasható a kommünikében.

A közleményben idézik Karácsony Gergely főpolgármestert, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy Erő Zoltán Budapest új főépítészeként csatlakozik a csapatukhoz.

Az Erő velünk van – írta Karácsony a Facebookon.

"Tapasztalata, szakmai felkészültsége és kreativitása egyszerre lesz garancia a főváros építészeti értékeinek megóvására és egy bátor, innovatív városépítés megkezdésére", tette hozzá a főpolgármester.

Dercsényi Dávid Itthon

Tarlós új helyettesénél landolhat Budapest főépítésze

Új várostervezési és tárgyalási stílust hozott, modern trendeket honosított meg, ugyanakkor nem támogatta a Liget-projektet, mert egy ekkora, egy helyszínre koncentráló beruházás elszipkázza a forrásokat a halaszthatatlan belső kerületi városrehabilitáció elől. Kerülte a konfrontálódást, két év után mégis távozik Budapest főépítésze. A Városházán belül alkalmazhatják.

Kálmán Attila Itthon

Még a helyén, de minek? – Palira vették Budapest főépítészét

Váratlanul lett főépítész, nagy lendülettel kezdett munkába, de hamar falakba ütközött, és most felmondását fontolgatja. Finta Sándor budapesti főépítész már kinevezésekor is gyenge pozíciót örökölt, mára fontos kérdésekben rendre megkerülik. Saját szívügyeinek kicsiben még csak-csak képes volt érvényt szerezni, de Budapest látképére nincs valós ráhatása. Arról majd döntenek a Miniszterelnökségen vagy az odavezető előszobákban.