szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság előző elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy Magyarország minden ésszerű korlátot átlépett a határidő nélküli rendeleti kormányzással.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Ahogy megírtuk, határozottabb fellépést várt volna az Európai Bizottságtól a magyar felhatalmazási törvénnyel szemben a testület előző elnöke, Jean-Claude Juncker. A luxemburgi politikus a Politicónak úgy nyilatkozott: nem csak általánosságban kellett volna kifejeznie az aggodalmát többek között az utódának, Ursula von der Leyennek, hanem néven kellett volna nevezni Magyarországot. (A német politikus ezt később megtette.)

Juncker nyilatkozatára az igazságügyi miniszter reagált a közösségi oldalán. Varga Judit azt írta: "Jean-Claude Juncker ismét hallatta hangját a Politico hasábjain és egyszerű, világos beszédet sürgetett a magyar koronavírus-törvény kapcsán. Egyetértünk vele. De kezdésnek az is elég lenne, ha mindazok, akik késztetést éreznek arra, hogy egy világjárvány kellős közepén a védekezés elősegítése helyett ismét Magyarországot támadják, legalább arra vennék fáradtságot, hogy a három oldalas törvényt elolvassák."

Hozzátette azt is, hogy "az Európai Bizottság volt elnökének megállapításával szemben az EU-nak nem a magyar Országgyűlés döntésére kellett volna sokkal határozottabb választ megfogalmaznia, hanem a vírus elleni fellépést kellett volna megfelelően koordinálni és a tagállamok kritizálása helyett, azonnali segítséget kellett volna nyújtania a bajba jutott európaiaknak".

Sorait azzal zárta:

Ahogy miniszterelnök úr fogalmazott, ha már valaki segíteni nem tud a veszélyhelyzetben, legalább ne akadályozza az erőfeszítéseinket. Jean-Claude Juncker elnök úrnak további boldog nyugdíjas éveket kívánunk, jó egészségben."