szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vörös Józsefet a hatmilliárd forint kárt okozó Széchenyi Bank egykori igazgatósági tagjaként gyanúsították meg.

Vörös József ügyvédet, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos bizalmasát gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozó ügyészek a Széchenyi Bank hatmilliárd forintos károkozása miatt indult büntetőügyben – írja a 24.hu.

A lap azt írja, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás, ennek részeként kedden húsz helyszínen csaptak le a hatóságok. Tizenkilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kilencet őrizetbe vettek. A bank egykori tulajdonosát, Töröcskei Istvánt és feleségét (még egy gyanúsított társaságában) csütörtökön tartóztatták le, öten pedig bűnügyi felügyeletbe kerültek.

A lap úgy tudja, a kilencedik őrizetbe vett szabadon távozhatott a bíróságról, a 24.hu szerint ő Vörös József, akivel nyolc társával ellentétben nem rendelt el kényszerintézkedést a bíróság. Vörös a többiekhez hasonlóan nem ismerte el bűnösségét. A portál még pénteken elérte az ügyvédet, aki mindösszesen annyit mondott, ellene nincs kényszerintézkedés, ám gyanúsításának részleteiről nem kívánt nyilatkozni, letette a telefont.

A kép előterében, kék ingben Vörös József
Túry Gergely

Tisztázandó a részleteket, a lap munkatársai próbálták elérni Vörös védőjét is a Fővárosi Törvényszéken keresztül, ám az ügyvéd csütörtöki megkeresésükre még ahhoz sem járult hozzá, hogy a nevét kiadja a bíróság. Ezt azzal indokolta, hogy nem tudott egyeztetni ügyfelével a sajtókommunikációról. Pénteken újfent próbálkoztak nála, akkor is azt közölte a bíróság, hogy „Vörös József védője nem járult hozzá, hogy a nevét újságírók részére kiadjuk.”

A 24.hu megjegyzi: Vörös minden bizonnyal azért került a büntetőügy gyanúsítottjai közé, mert 2013 júniusától 2014 novemberéig tagja volt a Széchenyi Bank igazgatóságának. Az ügyészség szerint a pénzintézetet működtető bűnszervezet hiteleket helyezett ki olyan esetekben is, ha a hitelt igénylő gazdasági társaság kölcsönhöz nem juthatott volna. A hitelezett cégek a kölcsönt nem fizették vissza, azokból a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott, miután a társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül, különböző cégek közbeiktatásával, előre meghatározott módon továbbutalták, ezzel fedezve például a bank tőkeemelését.

Azt egyelőre nem tudni, ebben milyen szerep juthatott az ügyészség gyanúja szerint Vörös Józsefnek, de a lap szerint tény, hogy például a csődtörvény alapján a vezetőknek, a vezető testületek tagjainak, a döntések meghozatalában részt vevőknek viselniük kell a felelősséget, és velük szemben akár kárigény is érvényesíthető.

Megjegyzik, az ügy hat évvel ezelőtt kezdődött, és azt is felidézi a portál, hogy Vörös, mielőtt még Mészáros Lőrinc bizalmasa lett volna, Simicska Lajosé volt.